Wilco Nap (links) en Remco Claessens op het veld van FZO uit Zeist.
Wilco Nap (links) en Remco Claessens op het veld van FZO uit Zeist. Stan Bos

Remco Claessens: de Foppe van FZO in Zeist

12 maart 2022 om 08:52 Overig

‘Handhaving voelt als titel’

ZEIST Al negen seizoenen is Remco Claessens (46) trainer van voetbalclub FZO uit Zeist. Genoeg krijgt hij er nog niet van, want de Zeistenaar zou best de Foppe de Haan van FZO willen worden. ,,Ik moet wel het gevoel hebben dat ik hier verder kan.” 

door Stan Bos

Helemaal tegen het einde van het gesprek gaat het over de veranderde aspecten van het trainersvak. Bijna twintig jaar staat Remco Claessens op het veld als trainer en in die twee decennia zag hij de mentaliteit veranderen. ,,Vroeger was het tachtig procent voetbal en twintig procent randzaken. Nu is het andersom”, merkt Claessens. ,,Toen ik zelf nog voetbalde, dacht je er niet aan om tijdens de voorbereiding of het seizoen met vakantie te gaan. Nu gaan ze. Het hoort er allemaal bij.”


GEEN PESSIMIST Claessens is geen pessimist, maar ziet de maatschappelijke ontwikkelingen terug op het voetbalveld. De Zeistenaar denkt dat er over tien jaar nog maar één keer per week wordt getraind, gevolgd door een wedstrijd op zaterdag of zondag. ,,Belangrijke wedstrijden worden straks om 17.00 uur gespeeld, of doordeweeks. Ik denk dat het uiteindelijk helemaal wordt opengegooid. Hier bij FZO hebben we er niet zo veel last van, want er komen steeds twintig jongens trainen. Het gaat er ook om hoe je met spelers omgaat. Een maatje van me, Saddy de Koning, speelt bij VVZ’49 in Soest en verwoordde het mooi. ‘Sta ik als ouwe lul op het veld en de jonkies zijn met vakantie’. Het is een trend.”

HOUDBAARHEIDSDATUM Een andere trend is dat er normaal gesproken een houdbaarheidsdatum op een trainer zit. Claessens vormt één van de weinige uitzonderingen. Al negen seizoenen geeft hij leiding aan de selectie van voetbalclub FZO, Flats Zeist Oost. Na de zomer begint Claessens, in het dagelijks leven teamwaremanager bij voetbalshop.nl, aan zijn tiende jaar op sportpark Blikkenburg. ,,FZO is een warme club met eerlijke mensen. Iedereen is hier gelijk. Als je binnenkomt, spreken mensen je aan. Elke keer als ik hier ben, sta ik met plezier op het veld.”
Dat plezier wordt gewaarborgd door een goede technische staf, een smakelijke cocktail van ervaring en jeugd. Met Wilco Nap kan Claessens lezen en schrijven. Samen nemen ze de beslissingen. Assistent-trainer Henri Meijer is een type van-dik-hout-zaagt-men-planken, oud-speler Richard Gouw heeft het tweede elftal onder zijn hoede, Pieter Koster traint de keepers, Dave Brouwers verzorgt de materialen en op de teammanagers Ron den Haan en Marco Kooy kan Claessens blind vertrouwen. Zijn vader Choe is grensrechter. ,,We doen alles samen en werken goed met elkaar. Dan kun je het heel lang volhouden.”

ANDERE WEG FZO sloeg recent namelijk een andere weg in. Na het stoppen van een paar routiniers moet nu de talentvolle jeugd van de Zeister voetbalclub het team dragen. Hun ontwikkeling heeft tijd nodig. FZO richt zich hoofdzakelijk op jongens uit Zeist. ,,Spelers die hier lekker op het fietsie naartoe kunnen komen”, zoals Claessens het omschrijft. ,,Het gaat om een combinatie van presteren en gezelligheid. Dat vinden wij heel belangrijk. We staan er nu nog niet zo goed voor in de derde klasse, maar paniek in de club is er niet. Dat is ook een compliment aan het bestuur. Ze kijken naar de groep, weten hoe de situatie is en spreken vertrouwen uit in de selectie en staf.”
Dat is precies de reden waarom Claessens het zo prettig vindt om bij FZO te werken. De trainer zou het niet erg vinden om de Foppe de Haan van FZO te worden en nog jaren bij de club te werken.

GEVOEL ,,Ik moet wel het gevoel blijven houden dat ik hier verder kan. Soms bellen er regioclubs met de vraag wat ik volgend seizoen ga doen, maar ik blijf lekker hier. Er zit nog voldoende rek in. Het vertrouwen van de selectie, staf en vereniging voel ik. We bekijken het van jaar tot jaar. Beide kanten moeten tevreden zijn en blijven. Mijn gevoel zegt dat we goed bezig zijn, maar eerlijk is eerlijk: voor FZO is de derde klasse het hoogst haalbare. Dat is onze top. Over anderhalf jaar verandert de voetbalpiramide door de komst van de vijfde klasse en degraderen er vier clubs. Dan wordt het niet makkelijk om erin te blijven.’
Sterker, ook dit seizoen krijgt FZO nog een flinke kluif om zich rechtstreeks te handhaven. ,,Voor ons zou dat voelen als een kampioenschap. We gaan er in elk geval alles aan doen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie