Evert Terpstra op de tribune van SV Zeist op sportpark Dijnselburg.
Evert Terpstra op de tribune van SV Zeist op sportpark Dijnselburg. Stan Bos

Evert Terpstra geniet bij SV Zeist

20 april 2022 om 09:28 Overig

ZEIST Als jong ventje mocht hij als reservekeeper mee met de profs van SV Zeist, nu is Evert Terpstra op 79-jarige leeftijd nog altijd voorzitter van de voetbalclub. Noodgedwongen ook wel een beetje, want zie maar eens capabele opvolgers te strikken. Toch geniet hij nog steeds. ,,We hebben een prachtig complex.”

door Stan Bos

Evert Terpstra kan, kort nadat hij voor de foto heeft geposeerd, heerlijk mijmeren over de klassieke tribune op sportpark Dijnselburg. Over die goede, oude tijd op de Koeburg, het voormalige terrein van SV Zeist waar de club in de jaren vijftig als profclub nog bekerde tegen het Feyenoord van Coen Moulijn. De klassieke, houten tribune verhuisde ooit mee naar Dijnselburg. ,,Foppe de Haan was hier eens om een wedstrijd te bekijken van een Nederlands jeugdteam en gaf ons de complimenten. Hij zei: ‘Zo’n tribune zie je nergens meer’.”
Al zijn hele leven loopt Terpstra rond bij Zeist. Althans, vanaf zijn twaalfde dan, toen de huidige voorzitter mocht voetballen. Jarenlang stond hij onder de lat, als jeugdkeeper mocht hij al op 17-jarige leeftijd met het eerste mee als reservedoelman. Zeist was destijds een betaalde profclub, Terpstra ging mee naar wedstrijden in Kerkrade en Heerenveen. Voor die tijd waren dat nog halve wereldreizen die met de trein of bus werden afgelegd. ,,Vroeger ging de jeugd op de fiets als ze naar Bunnik of Wijk bij Duurstede moesten. Dat is tegenwoordig niet meer voor te stellen.”

‘Wel tijd voor een nieuwe generatie’


De melancholische blik naar het verleden betekent niet dat Terpstra geen oog heeft voor het heden en de toekomst. Trots vertelt de voorzitter over de komst van softbalvereniging Firebirds naar Dijnselburg. De twee velden zijn onlangs in gebruik genomen. Zeist en Firebirds maken allebei gebruik van de accommodatie.


GROTE KLEEDKAMERS ,,Volgend jaar krijgen we er twee grote kleedkamers bij, een scheidsrechtersruimte en een massage- en washok. Een verdieping daarboven komt plek voor opslag. Die ruimte hebben we hard nodig sinds de komst van de Firebirds, omdat er overlap zit in de voetbal- en softbalcompetitie. Daar hebben we goede afspraken over gemaakt.”
Het is niet voor het eerst dat Terpstra voorzitter is van SV Zeist. Vanaf 2004 tot het 100-jarig bestaan in 2014 was hij al preses. Vier geleden sprong de inwoner van Leusden opnieuw in. ,,Financieel en organisatorisch was het vijf voor twaalf. Te veel taken kwamen bij dezelfde mensen terecht. Daardoor bleef er veel liggen. Naast de voorzitter, secretaris en penningmeester hebben we nog drie bestuursleden. Iemand voor de technische zaken, de kantine en een jeugdvoorzitter. Het water stond ons destijds aan de lippen, maar na de opfrissing gaat het weer goed.”


VERHUIZING De dreigende verhuizing naar de Noordweg, waar Saestum voetbalt, was volgens Terpstra een van de belangrijkste redenen waarom het bij zijn club was ingekakt. ,,Niemand wilde hier weg. Uiteindelijk was iedereen blij dat we konden blijven. We hebben onze accommodatie opgeknapt, met dank aan de gemeente die ook inzag dat er iets moest gebeuren. Je ziet door heel Zeist dat sportparken worden aangepakt. We hebben een prachtig complex, de club heeft zo’n 230 leden. Naast ons, zo is de bedoeling, worden er tachtig woningen gebouwd en aan de andere kant van Huis ter Heide komen er zeventig huizen bij. Daar hopen we straks leden vandaan te plukken.”
Toch vindt ook Terpstra het jammer dat de gemeente Zeist geen voetbalclub herbergt die minimaal in de eerste klasse speelt. De voorzitter heeft er een aanwijsbare reden voor. ,,Hele gesprekken hebben we gevoerd met FZO en Saestum, maar de cultuurverschillen zijn te groot. Daarnaast zijn er te veel verenigingen. Want naast Zeist heb je niet alleen Jonathan, Saestum, FZO en Patria, maar je hebt ook Austerlitz en in Den Dolder DOSC. Ik woon zelf in Leusden. Daar heb je met Roda’46 maar één vereniging. Hier vissen we allemaal in dezelfde vijver.”


AFZWAAIEN Eind volgend jaar, zo is de planning, wil Terpstra afzwaaien als voorzitter. In oktober wordt hij tachtig. De preses vindt het tijd om de fakkel over te dragen aan een nieuwe generatie bestuurders. ,,Ik ben hard op zoek, maar zie ze maar eens te krijgen. Voor mensen met een drukke baan of eigen bedrijf is het lastig te combineren. Het wordt een uitdaging om goede mensen te vinden. Sommigen denken dat het heel veel tijd kost, maar je kunt het grotendeels zelf invullen. Het wordt tijd dat er een nieuwe generatie opstaat.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie