FZO, dat in gesprek is met SV Zeist over een fusie, speelde zaterdag de derby tegen buurman Patria (0-0).
FZO, dat in gesprek is met SV Zeist over een fusie, speelde zaterdag de derby tegen buurman Patria (0-0). Stan Bos

Procesbegeleider nieuwe stap in fusieplan SV Zeist en FZO

11 april 2023 om 05:17 Voetbal

ZEIST De voetbalclubs SV Zeist en FZO zijn een stap verder in de fusiebesprekingen. Vanuit de gemeente is er een procesbegeleider aangesteld. Komende zomer moet er een intentieverklaring liggen om met ingang van het seizoen 2023-2024 te fuseren.

Tijdens de fusiegesprekken, die sinds vorig jaar oktober volop lopen, wordt er onderling steeds meer gesproken over de financiële situatie bij beide verenigingen. Bij een eventuele samensmelting van de voetbalclubs willen beide partijen van elkaar weten hoeveel vet ze juist wel of niet op de botten hebben. Het proces wordt zorgvuldig gevoerd om, als de tijd rijp is, de leden zo goed mogelijk te informeren. Dat melden goed ingevoerde bronnen aan deze krant.

GOED SIGNAAL

In de zomer moet er een zogenoemde intentieverklaring liggen van de drie partijen. Naast SV Zeist en FZO is dat de gemeente. Een goed signaal dat er stappen zijn gezet, is onder meer op te maken uit de aanstelling van een procesbegeleider vanuit de gemeente. Die zorgt achter de schermen voor de benodigde documenten om tot een intentieverklaring te komen. Een fusie heeft veel voeten in de aarde. Komende zomer moet duidelijk zijn of het definitief zover gaat komen.

NOODZAAK

Achter de schermen is iedereen doordrongen van de noodzaak van een samensmelting. FZO zou in dat geval naar sportpark Dijnselburg verhuizen en intrekken bij SV Zeist. Bij FZO staat niet iedereen te springen om Blikkenburg te verlaten, al leeft bij de grootste groep van beide verenigingen het besef dat door onder meer het structurele vrijwilligerstekort en de hoge energieprijzen een verregaande samenwerking niet alleen nuttig, maar ook noodzakelijk maakt.


LEDENVERGADERING 

Als de intentieverklaring er komende zomer ligt, schrijven SV Zeist en FZO een buitengewone algemene ledenvergadering uit om het plan aan de achterbannen voor te leggen. Zij zullen tot twee cijfers achter de komma op de hoogte worden gebracht. Zodra de leden groen licht geven, gaat de volgende stap in. Bij dat scenario zoeken beide verenigingen elkaar komend seizoen zo veel mogelijk op. Dat geldt ook voor commissies die moeten samenwerken. Achter de schermen wordt dat als een ‘heel belangrijke stap’ gezien om onaangename verrassingen te voorkomen.
Mocht het met ingang van het seizoen 2023-2024 tot een fusie komen, dan heeft dat geen consequenties voor Firebirds. De honk- en softbalvereniging maakt ook gebruik van de accommodatie op Dijnselburg. De uitbouw en nieuwbouw van kleedkamers op het sportpark was al beklonken, voordat er sprake was van een fusie tussen SV Zeist en FZO. Sterker, het was één van de voorwaarden van Firebirds om naar Dijnselburg te verhuizen.

HARMONIE

De gesprekken van de fusiecommissie, bestaande uit leden van beide verenigingen, verlopen in goede harmonie. Voor derdeklasser Zeist en vierdeklasser FZO zou het een historische stap zijn op weg naar een betere en stabielere toekomst. Achter de schermen staan de neuzen dezelfde kant op. De werkgroep die de fusie bespreekt, ziet het belang in dat beide verenigingen de handen ineenslaan.

Stan Bos
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie