Fabian Schaken werkt prettig in de luwte bij Saestum.
Fabian Schaken werkt prettig in de luwte bij Saestum. Stan Bos

Fabian Schaken in de luwte bij Saestum 2

6 september 2023 om 20:23 Voetbal

ZEIST Na het hoofdtrainerschap bij VVIJ en EDO koos Fabian Schaken (48) voor een plek in de luwte bij Saestum 2. ,,Voetbal is voor mij een uitlaatklep.”

De tip van een goede vriend bracht Fabian Schaken op het Zeister spoor richting Saestum. Zijn laatste twee trainersklussen, als hoofdcoach van VVIJ uit IJsselstein en EDO uit Utrecht, kenden een onbevredigend einde voor de Utrechter. ,,Dus vroeg ik me af wat ik nu precies wilde”, vertelt Schaken. ,,Ga ik meteen weer voor het hoogste of kies ik voor een plek in de luwte waar ik weer kan genieten van voetbal? Die vriend vertelde me dat Saestum een leuke club is. Hij kent hoofdtrainer Rick Andeweg en ik ken zijn voorganger Gerard Pouw.”


VERHALEN

Ook van een andere vriend hoorde Schaken goede verhalen over voetbalclub aan de Noordweg. Schaken, in het dagelijks leven adviseur werkgeversdiensten bij het UWV, ging vrijblijvend het gesprek aan met Saestum voor de trainerspositie van het team Onder 23 jaar. ,,Ik zat nog wel een beetje in tweestrijd met mezelf. Gesprekken met andere clubs heb ik ook gevoerd, alleen bleek dat niet de juiste match. Het verhaal van Saestum sprak me aan. Het is een jonge, gretige en kneedbare groep. Ik kan in de luwte werken. Met de hoofdtrainer kan ik uit de voeten, want ik wilde wel het gevoel hebben dat het iemand is die zinnige dingen zegt.”
Dus signeerde Schaken een contract bij Saestum. Ook hij kan beginnen aan een nieuw hoofdstuk van zijn trainerscarrière. Ooit begonnen als jeugdtrainer van FC Hilversum B1, op dat moment het hoogste elftal van de club. David Vecht haalde hem naar VVIJ uit IJsselstein, voordat hij via SDO uit Bussum terugkeerde bij VVIJ, maar dan als hoofdtrainer. Schaken maakte daarna de transfer naar het Utrechtse EDO waar hij vorig seizoen een paar wedstrijden voor het einde op non-actief werd gezet.
Het spel laat hem nooit los. ,,Ik ben een echt voetbaldier”, vertelt hij. ,,Dat weten ze thuis ook. Voetbal is voor mij een uitlaatklep. Als ik in de buurt ben van een voetbalveld word ik vrolijk.”
Ondanks dat het altijd zijn ambitie was om het trainersvak in te gaan, was zijn eerste klus een heuse toevalstreffer. Zijn manager bij het UWV was elftalleider bij de zaterdag 1 van FC Hilversum. Hij vond dat het tijd was dat Schaken zijn eerste trainersstappen ging zetten en attendeerde hem op de vacature bij FC Hilversum B1. ,,Zo ben ik erin gerold. Mijn manager op het werk was bij Hilversum mijn elftalleider. Dat was wel grappig.”PRAKTIJK 

Eigenlijk zou Schaken bij Saestum de O23 onder zijn hoede krijgen. De club besloot het elftal in te schrijven als tweede team. ,,In de praktijk merken hoe snel spelers kunnen wegvallen. Dat risico wilden we niet nemen, dus hebben ze van de O23 het tweede gemaakt. Alle randvoorwaarden zijn goed geregeld. We kunnen die jongens nu echt ontwikkelen. Met Wim van Leusden en Ton van Zelst lopen er twee fantastische mensen om het elftal op wie ik kan bouwen. Ze doen echt alles voor je. We konden zelfs mee op trainingskamp met het eerste. Ze staan elke dag voor je klaar. Dat is heel prettig werken.”

Stan Bos
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie