Annemarie Kaemingk (links) en Menno Bas langs de rand van het zwembad.
Annemarie Kaemingk (links) en Menno Bas langs de rand van het zwembad. Stan Bos

Zwemclub Zeist viert feest: 75 jaar

15 juni 2022 om 21:45 Waterpolo

ZEIST Zwemclub Zeist bestaat 75 jaar en viert dat uitbundig met allerlei activiteiten. Achter de schermen werkt de vereniging bovendien aan een jeugdwaterpoloteam dat in competitieverband gaat spelen.

door Stan Bos

Annemarie Kaemingk hoeft niet lang na te denken over de vraag hoe bijzonder het is dat Zwemclub Zeist 75 jaar bestaat. ,,Heel bijzonder”, zegt de penningmeester resoluut, vlakbij de hoofdingang van Zwembad Dijnselburg. ,,Zeker in deze tijd waarin allerlei clubs omvallen, omdat ze het niet rondkrijgen met vrijwilligers. Zwemschool Arma uit Zeist houdt ermee op. Wij kijken op dit moment of we kinderen van ze kunnen overnemen.”

We willen graag die eeuw volmaken


Gemeenschapszin is toch de kurk waar het verenigingsleven op drijft. Lid zijn is leuk, maar samen moet je proberen een club in stand te houden, betoogt Kaemingk.

Betaalde krachten heeft Zwemclub Zeist niet. De oprichting van de zwemclub was op 2 april 1947 in Hotel Munzert aan de 1e Dorpsstraat in Zeist. De zwemvereniging kende vier locaties: Blikkenburg, Mooi Zeist, De Geiser en nu Dijnselburg, sinds 1995 het vaste onderkomen. Qua urenafname is Zwemclub Zeist de grootste huurder van de accommodatie.

ABC-ZWEMMEN Zwemclub Zeist heeft drie takken: elementair (ABC-zwemmen voor het behalen van zwemdiploma’s en zwemvaardigheid), waterpolo en wedstrijdzwemmen. ,,Daarbij proberen we zo veel mogelijk eigen jeugd te laten doorstromen”, legt Menno Bas uit. De zwemmer is onder meer instructeur, lid van de activiteiten- en communicatiecommissie en de wedstrijdzwemcommissie. ,,Aan het einde van een les om je zwemdiploma te halen, gooien we vaak een bal in het water of doen we een estafette. Zo laten we onze leden toegroeien naar andere onderdelen in onze vereniging.” Kaemingk: ,,Tachtig procent gaat door naar het wedstrijdzwemmen of waterpolo.”

JEUGDKAMP De activiteiten van Zwemclub Zeist blijven niet beperkt tot in het water. Ook daarbuiten is er volop bedrijvigheid. Zo werd in september het jaarlijkse jeugdkamp al voor de tiende keer georganiseerd. ,,We kamperen dan op ons buitenterrein”, legt Bas uit. ,,Al onze jeugdleden zijn welkom. Ook voor onze volwassen leden zijn er activiteiten. Zo organiseren we wel eens een feest, maar is er ook een waterpolotoernooi voor families.”

JUBILEUMPROGRAMMA Voor het 75-jarig bestaan is aanstaande zaterdag een jubileumprogramma in elkaar gedraaid. Om 13.30 uur is de opening voor alle vrijwilligers en leden, gevolgd door activiteiten zoals een klimwand, klimbos, vrij zwemmen met hindernisbaan, een rodeo surfplank en bubbelvoetbal. ’s Avonds om 21.00 uur is er een feest voor volwassenen, vrijwilligers en leden van achttien jaar en ouder. Ook oud-leden en -vrijwilligers zijn welkom en kunnen zich gratis aanmelden via het e-mailadres communicatie.zcz@gmail.com.

NAAR UTRECHT Maar hoe fanatiek is de Zeister zwemmer eigenlijk? De waterpoloërs spelen nu in de derde klasse. Spelers die hogerop willen, verkassen naar grotere clubs zoals UZSC in Utrecht. Over het wedstrijdzwemmen zegt Bas: ,,In de B-klasse van het wedstrijdzwemmen werden we vijfde en kwamen we net tekort om te promoveren. Volgend seizoen hopen we de stap te maken naar de A-klasse. Als relatief kleine club zou dat heel gaaf zijn. Dan moeten we ook meer trainingsuren maken.”

JEUGDWATERPOLO Toekomstdromen bij waterpolo zijn er ook. Zwemclub Zeist is achter de schermen druk bezig met een jeugdwaterpoloteam. Volgend seizoen moet die ploeg aan de competitie deelnemen. ,,Voorheen hadden we meerdere jeugdteams, maar door corona hebben we een enorme klap gehad”, vertelt Kaemingk. ,,We willen in alle categorieën een volwaardig jeugdteam, maar daar heb je ook trainers voor nodig. We willen de jeugd aan het poloën krijgen.”

PENNINGMEESTER Kaemingk is al vijftien jaar penningmeester, ook verzorgt ze de ledenadministratie van de club met rond de 220 leden. Hoelang ze het nog wil blijven doen? ,,Nou, het is gezond als je in een bestuur kunt rouleren. Ik ben de hele dag met financiën bezig. Daarom vind ik het lesgeven bij de club zo leuk. Het geeft voldoening om kinderen beter te maken en ze jaren later terug te zien op een NK. Wij doen dat allemaal voor een chocoladeletter”, zegt ze lachend. ,,En ik hoop dat onze mooie club in elk geval nog 25 jaar bestaat. We willen graag die eeuw volmaken.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie