Afbeelding
Sora Shimazaki

Cybercriminaliteit in onze provincie stijgt met 14,3%: Zeist op tweede plaats

Misdaad

UTRECHT / ZEIST In Utrecht is het aantal gevallen van cybercriminaliteit in het eerste kwartaal van 2022 met ruim 14% toegenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.  Zeist staat op de plek als het gaat om het aantal meldingen per 10.000 inwoners. Dit is opmerkelijk, omdat het aantal gevallen van cybercriminaliteit landelijk gezien juist met 14,8% daalt. Dit en meer blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl op basis van de meest recente politiecijfers.  


In de eerste drie maanden van dit jaar werden er in Utrecht 368 meldingen van cybercrimes, zoals WhatsApp-fraude of phishing, geregistreerd bij de politie. Vorig jaar meldden nog 322 Utrechters een digitaal misdrijf, terwijl zo’n misdrijf in 2019 nog slechts 83 keer voorkwam.

TRENDBREUK Utrecht is één van de weinige provincies waar het aantal gevallen van cybercriminaliteit stijgt. De stijging was het sterkst in IJsselstein en Bunnik (+300%). Ook in Houten (+250%) was de stijging sterk.
Meeste kans om slachtoffer te worden in WoerdenDe kans om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit is het grootst in Woerden. In deze gemeente vonden - ten opzichte van het aantal inwoners - de meeste cybercrimes plaats in het eerste kwartaal van 2022.

TOP 5 De vijf gemeenten met de meeste cybercriminaliteit per 10.000 inwoners ziet er zo uit:

Woerden: 11,9 meldingen per 10.000 inwoners 

Zeist: 7,5 meldingen per 10.000 inwoners 

Renswoude: 5,5 meldingen per 10.000 inwoners

Montfoort: 5 meldingen per 10.000 inwoners

Rhenen: 4,9 meldingen per 10.000 inwoners 

UTRECHTSE HEUVELRUG DOET HET BETER Niet overal in Utrecht steeg het aantal gevallen van cybercriminaliteit. In de gemeente Utrechtse Heuvelrug was juist een daling van 56,7% te zien. Ook in Lopik en Leusden daalde het aantal gevallen van digitale criminaliteit en online oplichting, in beide gemeente met een derde. Cybercriminaliteit neemt in de meeste andere juist provincies af

Waar in het eerste kwartaal van 2021 in Nederland nog 3.806 meldingen van cybercrime binnenkwamen bij de politie, waren dit in dezelfde periode van dit jaar 3.242. Dit was echter niet overal het geval: in Zeeland is een stijging van 53,1% in het aantal gevallen van digitale criminaliteit en online oplichting. Ook in Flevoland (+40,3%) steeg het aantal gevallen van cybercriminaliteit.
   

advertentie
Afbeelding
Ruim driehonderd jeugdige atleten in Zeist 2 uur geleden
Afbeelding
UITZeist! blikt vooruit op culturele zomer in Zeist 4 uur geleden
Afbeelding
Gedicht voor nieuwe Geiserhof in Zeist 16 uur geleden
Afbeelding
Schoolplein VSO Meerklank feestelijk geopend 19 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Zeist plaatst 150ste laadpaal 21 uur geleden
Afbeelding
Karin van Minnen uit Zeist bouwt mee aan exoskelet 22 uur geleden
Afbeelding
Steynlaan Zeist transformeert: appartementen en studio’s van maximale hoogte gisteren