Carolien Bruinink coördineert vanuit MeanderOmnium de inzet van de vrijwilligers.
Carolien Bruinink coördineert vanuit MeanderOmnium de inzet van de vrijwilligers. Carol Dohmen

Vrijwilligers zijn enthousiast: AZC Kamp van Zeist biedt mogelijkheden

6 oktober 2022 om 08:05 Achtergrond

ZEIST Vrijwilligerscoördinator Carolien Bruinink kijkt reikhalzend uit naar de oplevering van het AZC Kamp van Zeist. Tot die tijd maakt ze er met hulp van talloze vrijwilligers het beste van voor de mensen die in de noodopvang wonen.

door Carol Dohmen

Carolien Bruinink is Vrijwilligerscoördinator Vluchtelingen Zeist bij de Vrijwilligerscentrale van MeanderOmnium. Haar werk beslaat de volle breedte van het werk: ,,Ik zoek vrijwilligers, stuur ze aan en regel spullen. Op dit moment ben ik bijvoorbeeld op zoek naar buggy’s voor de mensen in Huis ter Heide.” 

AFGHAANSE EVACUÉS Ze legt kort uit hoe de opvang van vluchtelingen in Zeist is georganiseerd. ,,In de noodopvang Kamp van Zeist zitten zo’n 200 asielzoekers en statushouders. Op het Walaardt Sacré Kamp in Huis ter Heide wonen Afghaanse evacués en de Oekraïense vluchtelingen wonen verspreid op verschillende locaties.”

ZINVOLLE INVULLING Een grote groep vrijwilligers is betrokken bij het Kamp van Zeist. Ze organiseren activiteiten die de mensen een zinvolle invulling van hun tijd en welkome afleiding bezorgen. 

,,Wij staan buiten het formele proces zoals de asielaanvraag of de inburgeringscursus. Eigenlijk doen wij alleen de extra’s. Wij oefenen met Nederlands, we geven fietsles. Dat geeft mensen vrijheid.” 

KINDEREN Vooral de kinderen gaan haar zichtbaar aan het hart: ,,We bedenken leuke activiteiten voor de uren dat ze niet naar school gaan, dansen, muziekles. De doorstroom op het Kamp is groot, voor clubjes in het dorp is het ingewikkeld steeds nieuwe kinderen op te nemen. Dus organiseren we het zelf.” Bewoners geven zelf aan waar ze behoefte aan hebben. ,,Iemand vroeg een naaimachine, die geeft nu les! Anderen hebben een klein duwtje nodig om mee te doen.”

MEER VOORZIENINGEN Naar verwachting maakt de noodopvang in december plaats voor een AZC. Bruinink: ,,Er wordt met man en macht gewerkt. Ik kan niet wachten tot het klaar is.” In een AZC zijn meer voorzieningen. Dat is prettig voor de mensen die er wonen en ook voor de vrijwilligersactiviteiten. ,,Nu doen we onze activiteiten in de eetzaal of buiten. Maar het wordt koud en eerder donker. Een vrijwilliger heeft een werkplaatsje opgezet, waar hij mensen leert om een fiets te repareren. Die kan moeilijk in de regen werken.” In het AZC komt een gemeenschappelijke keuken. ,,Nu wordt het eten gebracht, straks kunnen mensen zelf koken. Het lijkt me leuk om samen elkaars gerechten te bereiden.”

EVEN AANPOTEN De groep vluchtelingen zal dan verdubbelen. Bruinink ziet er niet tegenop: ,,Het zal even aanpoten zijn met 400 mensen. De dynamiek zal veranderen. Maar het biedt zoveel meer mogelijkheden om ons werk te doen. We hebben een superteam en een geweldige locatiemanager.” Na de uitbreiding zijn er vanzelfsprekend meer vrijwilligers nodig. ,,Het is zo fijn om mensen te helpen zelf weer regie over hun leven te krijgen. Wanneer ze de taal spreken, kunnen fietsen of zelf (vrijwilligers-)werk gaan doen, zie je mensen in hun kracht komen.” 

Ook vrijwilliger worden? Mail: welkominzeist@meanderomnium.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie