De gangen naar de ''kamers''.
De gangen naar de ''kamers''. René Borkent

Eerste asielzoekers vandaag naar noodopvang Kamp van Zeist

28 april 2022 om 15:07 Maatschappelijk

ZEIST De eerste honderd asielzoekers komen op donderdagmiddag 28 april naar de noodopvang op Kamp Zeist. Op donderdagmorgen vonden nog de laatste voorbereidingen plaats. 

door René Borkent

Donderdagmiddag komen er honderd alleenstaande mannen, allen statushouders. Dat zijn mensen die al gehoord hebben dat ze in Nederland mogen blijven. Zij zijn al ‘’gekoppeld’’ aan een gemeente in de regio, waar zij mogen inburgeren.

Vrijdag volgt een tweede groep van honderd, maar die is meer gemêleerd. Dan zijn er ook gezinnen bij. En de mensen in deze groep zitten nog in de procedure. Zij weten nog niet of ze uiteindelijk in Nederland mogen blijven. 

De eerste groep was tot nu toe gehuisvest in het Holland Casino in Utrecht. Van oorsprong komen de nieuwe bewoners van de noodopvang uit met name Afghanistan, Syrië en Jemen. 

Er was al afgesproken dat Kamp van Zeist later dit jaar opnieuw als asielzoekerscentrum in gebruik wordt genomen. Maar de crisis in de opvang noopte het COA om nu tijdelijk een tentenkamp in te richten als noodvoorziening.  

‘’Nederland is in crisis als het gaat om de opvang van vluchtelingen’’, vertelt Thea Schipper, locatiemanager van de noodopvang in Kamp van Zeist. Er zijn niet alleen 40.000 asielzoekers die nog in de procedure zitten. Er zijn ook nog eens 13.000 statushouders. 

De noodopvang bestaat uit 200 slaapplekken in tenten. De ruimte is onderverdeeld in compartimenten van 6 bedden en een tafel. Verder bevat de noodopvang een wasruimte, met wasmachines en wasdrogers, een keuken, toiletten en douchecabines, een recreatiezaal, spreekkamers en twee leslokalen voor jonge kinderen. 

Elke ''kamer'' bevat 6 bedden en een tafel.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie