Het Kamp wordt in gereedheid gebracht.
Het Kamp wordt in gereedheid gebracht. Carolien Paasman

Noodopvang voor 200 vluchtelingen op Kamp van Zeist

6 april 2022 om 11:24 Overig

ZEIST Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) start op korte termijn met het realiseren van noodopvang op het terrein van Kamp van Zeist voor tweehonderd personen. Dit gebeurt in nauwe afstemming met de gemeenten Zeist en Soest. Door de enorme toestroom van vluchtelingen is er op dit moment een groot tekort aan opvangplekken. Hierdoor is een onmenselijke situatie ontstaan in het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Beide gemeenten leveren vanuit humanitair oogpunt graag een bijdrage aan de oplossing van dit vraagstuk.

ZEIST EN SOEST

De gemeenten Zeist en Soest waren al in gesprek met het COA over een asielzoekerscentrum (azc) op het terrein van Kamp van Zeist. Vooruitlopend komt er nu eerst een noodopvang. Deze noodopvang sluit zodra het azc op Kamp van Zeist voor vierhonderd asielzoekers voor maximaal 5 jaar gereed is. Dit is naar verwachting in september of oktober.

Burgemeester Koos Janssen: ,,De humanitaire nood is ongekend hoog. We voelen de urgentie en werken graag mee aan oplossingen. En dat doen we in goed overleg. We weten uit ervaring dat er in Zeist en Soest een grote bereidwilligheid is in de samenleving bij de opvang van vluchtelingen. We zetten gezamenlijk de schouders eronder om deze mensen een veilige plek te bieden.”

In de komende vier weken bereidt het COA tijdelijke opvang voor nabij de locatie van de voormalige supermarkt op het terrein van Kamp van Zeist. Streven is dat deze opvang op 28 april klaar is. De noodopvang bestaat uit paviljoens. Hiermee kunnen met spoed maximaal tweehonderd vluchtelingen worden opgevangen.

Voor de noodopvang op korte termijn en het azc na de zomer maken de gemeenten Zeist en Soest afspraken over de randvoorwaarden waaronder dit alles kan plaatsvinden, zoals maatschappelijke voorzieningen, leefbaarheid en veiligheid in de omgeving. Het COA is verantwoordelijk voor de realisatie en exploitatie van de opvanglocatie.

VRAGEN

Op de websites www.zeist.nl/opvangkampvanzeist en www.soest.nl/opvangkampvanzeist staan de laatste ontwikkelingen rondom de opvanglocatie Kamp van Zeist. Ook ontvangen bewoners en ondernemers in de omgeving een informatiebrief over de komst van de noodopvang en worden inloopspreekuren gehouden in Soesterberg waar omwonenden terecht kunnen voor vragen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie