Afbeelding
gemeente Zeist

De week van de burgemeester van Zeist

30 maart 2022 om 14:40 Overig

ZEIST Maandag 21 maart is er een zitting van het centraal stembureau. De vijf leden komen in de raadzaal in het openbaar bijeen. Wij toetsen of de verkiezingen goed verlopen zijn. Er zijn geen bezwaren van kiezers; ook geen onrechtmatigheden of bijzonderheden. Na het voorlezen van de 33 gekozen kandidaten en het aantal stemmen, stellen we de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen definitief vast.
’s Middags overleg ik met het team veiligheid. Prostitutie, ondermijning en de Opiumwet komen aan de orde. In het wekelijkse landelijke overleg van de Vereniging Nederlandse Gemeenten spreken we over de gemeenteraadsverkiezingen en de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. In het land zijn in totaal op dit moment zo’n 25 duizend opvangplekken beschikbaar. Circa de helft hiervan is inmiddels in gebruik.
’s Avonds zit ik in de raadzaal het zogeheten Duidingsdebat voor. De lijsttrekkers van de fracties in de nieuwe raad geven hun uitleg over de verkiezingsuitslag, benoemen de belangrijkste opgaven van Zeist en geven hun kijk op de samenwerking binnen de raad en met de samenleving. Een informateur wordt voorgedragen, Thijs de la Court. Hij gaat de komende week de mogelijkheden van coalitievorming na.

Dinsdag start met overleg over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in Zeist. Inmiddels zijn bijna zestig vluchtelingen op diverse locaties gehuisvest. In B&W praten we bij over de opvang van vluchtelingen op Kamp van Zeist. De urgentie van opvang in ons land wordt steeds groter. Daarom probeer ik de opvang daar te bespoedigen. Ook nemen we een besluit om het thuiswerken van medewerkers beter te faciliteren. Rond het middaguur bezoek ik een groepsaccommodatie waar Oekraïense vluchtelingen tijdelijk verblijven. We maken kennis met elkaar. Zij vertellen hoe het hen vergaat. Zij maken zeer zware tijden door en voelen zich gesteund door de welkome gastvrijheid en de vrijwilligers in Zeist. ’s Avonds woon ik op De Breul een gastlezing bij door Coen Verbraak. Hij bevraagt een aantal betrokkenen op het thema in twee werelden, Molukkers in Nederland. Aangrijpende verhalen.

Woensdag en donderdagochtend neem ik deel aan een conferentie van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. We verdiepen ons in het onderwerp Burgemeester van iedereen, investeren in een nieuwe raad en een nieuw college. Donderdag is ook het afscheid van de achttien vertrekkende raadsleden. Aan twee van hen, Jos van Loozenoord (VVD) en Peter Timofeeff (Seyst.Nu) reik ik een Koninklijke Onderscheiding uit vanwege de lange tijdsduur van hun raadslidmaatschap.

Vrijdag werk ik met het team opvang Oekraïne aan een verdere huisvesting voor vluchtelingen. Ook heb ik een bespreking met experts en burgemeesters over de razendsnelle digitalisering van criminaliteit. In het weekend geniet ik van een benefiet optreden in het Beauforthuis. Het programma bestaat uit liederen van Schuberts Winterreise. Amateur-musici, piano en zang, verzorgen een prachtige uitvoering. De gehele opbrengst is bestemd voor Hospice Heuvelrug. 

Koos Janssen
Voor reactie: jjlm.janssen@zeist.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie