Afbeelding
gemeente Zeist

Column burgemeester Jansen: Democratie brengt veel in beweging

23 maart 2022 om 06:00 Column

Op maandag 14 maart en dinsdag 15 maart kan er eerder worden gestemd voor de gemeenteraadsverkiezingen. ’s Morgens om half acht gaat een aantal stembureaus open; op weg naar de verkiezingsdag op woensdag. In de loop van maandag bereid ik de uitslagenavond voor. Het zijn spannende dagen.
Aan het eind van de middag reik ik aan medewerker Ruud van Merkhoven een speciale oorkonde en eremedaille uit. Ruud is veertig jaar vrijwilliger bij de politie. Met deze vrijwilligersmedaille Openbare orde en Veiligheid komen grote waardering en dank hem toe.

In de B&W vergadering op dinsdag komen aan de orde het fietsveiliger maken van de Bisschopsweg, het verbeteren van de gemeentelijke informatievoorziening en een brief aan de Kinderombudsman. Ook nemen we besluiten over de jeugdzorg, diverse kredieten voor scholenbouw en een financiële garantstelling voor sportvereniging Saestum.
’s Middags heb ik besprekingen over de première van de documentaire over het Burgerberaad Zeist en de opvang van asielzoekers op Kamp van Zeist. ’s Avonds heb ik regionaal afstemmingsoverleg over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne.

Woensdag ga ik stemmen voor de gemeenteraad. Daarna heb ik een werkbespreking met politiechef Priscilla de Vries. Ik praat bij over de dierenpolitie, een zedenzaak, een overval, de aanstaande Koningsdag en de Ramadan. Ook breng ik een welkomstbezoek aan een aantal vluchtelingen uit Oekraïne. Met behulp van een tolk worden heftige verhalen gedeeld. Ik steek de mensen een hart onder de riem.
’s Avonds is de verkiezingsbijeenkomst met de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. Honderden mensen hebben geholpen met organisatie, opbouw en bemensing van de in totaal 49 stembureaus en alle tellingen van de stemmen. Bijna 29.000 inwoners zijn gaan stemmen; het opkomstpercentage bedraagt 56. Democratie brengt veel in beweging.

Donderdag werk ik aan het afscheid van de oude en het welkom aan de nieuwe gemeenteraad. ’s Middags maak ik de lijst bekend met de gekozen kandidaten.
Ook praat ik bij met Marianne Visser van het Platform Utrechtse Buitenplaatsen. In het districtelijk veiligheidsoverleg (vijftien gemeenten) spreken we over ondermijning, zorg en veiligheid en recherche en opsporing.

Vrijdag overleg ik met het team Oekraïne. Opvang, registratie, volksgezondheid en leefgeld komen aan de orde.
’s Middags woon ik op Slot Zeist de presentatie bij van het boek In het spoor van de Prins. De Wereld van Willem III. De auteurs Jan van Es en Bernt Feis reiken aan mij het eerste exemplaar uit. De feestelijkheid past binnen de 350ste verjaardag van de Herdenking van het Rampjaar 1672.  

Koos Janssen 

Voor reactie: jjlm.janssen@zeist.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie