V.l.n.r.: Keano, Thomas, wethouder Laura Hoogstraten en Asmae.
V.l.n.r.: Keano, Thomas, wethouder Laura Hoogstraten en Asmae. René Borkent

Ook met een beperking ben je normaal

17 juni 2022 om 07:19 Activiteiten

ZEIST Jongeren met een beperking willen het liefst als normaal bejegend worden. Dat is de boodschap die naar voren komt in een filmpje dat gemaakt is ter gelegenheid van de introductie van een lespakket voor scholen.

door René Borkent

Het pakket is samengesteld voor de groepen 7 en 8 van basisscholen en de klassen 1 en 2 van middelbare scholen. 

KEANO UIT IJSSELSTIJN In het filmpje ‘’Onbeperkt’’ vertellen drie jongeren over hun dagelijks leven, hun dromen en wensen. Keano komt uit IJsselstein, maar zit in Zeist op school. Bij zijn geboorte kreeg hij te weinig zuurstof, waardoor één hersenhelft niet functioneert. Hij is daardoor anders dan andere jongeren. Maar ondertussen houdt hij gewoon van voetbal en andere dingen waar jongeren van houden.

ASMAE UIT AUSTERLITZ Asmae uit Austerlitz heeft een spierziekte die steeds erger wordt. Op haar twaalfde brak ze haar enkel. Inmiddels kan ze niet meer lopen of haar armen bewegen. Ze kon goed leren en was voorbestemd voor het vwo. Maar op de school waar ze na het begin van haar ziekte terecht kwam was de mavo het hoogste niveau. 

THOMAS UIT ZEIST Thomas uit Zeist heeft een visuele beperking. Hij zit op het Christelijk College. Zijn zicht is beperkt tot anderhalve meter en hij kan gezichten van anderen niet goed ‘’lezen’’. Hij kan dus niet in het gezicht van degene met wie hij spreekt de emotie herkennen. Die hoort hij alleen in de toon van de stem. 

GEMEENTEHUIS Bij de presentatie van de film en het lespakket, op maandag 13 juni in het gemeentehuis van Zeist, waren de drie jongeren uit het filmpje zelf aanwezig. 

COMMUNICATIE Om te ervaren hoe het is om anders te zijn kregen de aanwezigen een groepsopdracht. Een groep moest met elkaar in gesprek gaan, maar met de ogen dicht. Een andere groep moest de handen op de rug doen en dus niet de armen gebruiken in de communicatie. In weer een andere groep moest iedereen zitten, maar één persoon staan. 

ONGEMAKKELIJK Al deze opdrachten leverden inzichten op over hoe het voelt om ‘’anders’’ te zijn, zo bleek uit de nabespreking. Iemand uit het ogen-dicht-groepje vond de opdracht heel vermoeiend: ‘’Vanwege al die andere geluiden in de zaal. En omdat je ook niet weet wie van de anderen er nog in de groep is.’’ Een vrouw die als enige stond in een zittend groepje voelde zich heel ongemakkelijk. Ze voelde zich pas weer deel van de groep toen er meer mensen gingen staan. 

KARIN VAN ZWETSELAAR De lespakketten zijn ontwikkeld door onderwijskundige Karin van Zwetselaar. Scholen kunnen de pakketten bestellen via meedoeninzeist.nl en op deze website is ook het filmpje Onbeperkt te zien. 

In het komende jaar wil Van Zwetselaar feedback verzamelen op de pakketten. Die wil ze over een jaar aanbieden aan de gemeente Zeist. 

STADSLAB Onbeperkt was een initiatief van Stadslab Zeist.   

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie