Afbeelding
Ellen Teunissen

Dohmen draaft door: Volle bol

30 januari 2024 om 06:14 Column Dohmen draaft door

Er zijn nog altijd mensen die denken dat de aarde plat is. Een angstaanjagende gedachte, omdat je dan het gevaar loopt er aan de rand vanaf te tuimelen. Gelukkig is de aarde helemaal niet plat en wonen we op een grote bol in een oneindig groot heelal. Als ik daar te lang over nadenk, vind ik dat minstens zo angstaanjagend. Het betekent immers dat ik mogelijk op mijn kop in het heelal sta. Wat als de zwaartekracht er ineens mee ophoudt? Dan val je alsnog omlaag, of omhoog, afhankelijk van het perspectief van de waarnemer.

Gelukkig denk ik daar, net als de meeste mensen, niet zo vaak over na. Sommige mensen denken sowieso niet zo na, zoals onze jonge plaatsgenoot die met zijn voetbalclub naar een trainingskamp in Torremolinos reisde. Hij had geen idee dat hij zijn ID moest meenemen. Kostbaarheden stopte hij in de koffer. Paniek onder de Spaanse zon, toen zijn koffer niet aankwam en een rijbewijs geen geldig reisdocument bleek te zijn.

Het liep allemaal met een sisser af. De koffer nam een vliegtuig later en een ander bracht hem zijn ID. Je zou verwachten dat de jongeman in kwestie zou denken: ‘note to self, voortaan altijd de juiste papieren op zak en kostbaarheden in de handbagage.’ Maar om de goede afloop te vieren, toog het sportieve gezelschap naar de supermarkt om bier te kopen (rijbewijs had-ie wel mee) en daarmee weer wat hersencellen te vernietigen. Het schijnt overigens wel dat ze er beter van zijn gaan voetballen, dus wie ben ik om kritiek op het leerproces van onze jonge vriend te leveren.

OMHOOG

Terug naar de platte aarde. Hoewel er, dankzij die bolvorm, nooit een einde komt aan je weg over de wereld, is de ruimte die we hebben wel beperkt. Dus als je alles wilt, wonen, natuur, werken, voor elkaar zorgen en voedsel verbouwen, wordt dat ingewikkeld. Ooit past het niet meer allemaal naast elkaar. Onze bol raakt vol. Maar daar heeft Zeist nu een oplossing voor gevonden. We gaan de hoogte in! Nieuwe gebouwen reiken weliswaar nog niet tot in de hemel, maar tot aan de boomtoppen is een mooi begin.

Er zijn meer oplossingen, maar niet alles mag. Een hennepplantage op zolder is ook een creatieve combinatie van wonen en groen op een beperkte oppervlakte, maar dat is tegen de regels en bovendien gevaarlijk. Onder andere omdat het brand kan veroorzaken en daar hebben we de laatste tijd al genoeg problemen mee. Het lijkt hier potdorie Vlaardingen wel. Nee, dan liever met groen de lucht in, zo dacht de gemeenteraad. De nieuwbouw op de oude V&D-plek krijgt verticale tuinen. Dat biedt nog eens een nieuw perspectief. 

Het is ook een fascinerend plan. Als je ervan uitgaat dat we op onze kop in het heelal hangen, dan groeien die hangende tuinen ineens omhoog! Verwarrend idee. Ik neem er een biertje op!

Carol Dohmen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie