Afbeelding
Ellen Teunissen

Dohmen draaft door: Lot

21 november 2023 om 06:55 Column Dohmen draaft door

Tegen de tijd dat dit stukje is verhuisd naar de kattenbak of op de bodem van uw groene container is beland, heeft Nederland gekozen. Ik vind het elke keer moeilijker om te kiezen, inhoudelijk of strategisch? Welk gezicht past daar het beste bij? Iemand wordt tenslotte onze nieuwe premier.

Er is volop keuze – er staan meer dan 1000 mensen op de kieslijst – , maar de campagnestrijd gaat via het gezicht van een handvol partijen. Vroeger was het gezicht van de lijsttrekker een potentiële premier. Zo niet deze keer. Om het ingewikkeld te maken, zeggen die gezichten: ‘Ik word geen premier, dus ik schuif Gezicht Twee naar voren’ (BBB). Of ‘Ik doe het liever niet, maar eventueel onder bepaalde voorwaarden’ (NSC). Of, non-verbaal, ‘Ik ben binnengehaald als politieke krachtpatser, maar misschien had ik toch beter op mijn kleinkinderen kunnen gaan passen’ (GL-PvdA).

AMBITIE

Er is één gezicht dat wél de tomeloze ambitie uitstraalt dat het premier wil worden. Om die ambitie waar te maken, heeft haar partij een slordige anderhalf miljoen euro in de campagne gestoken. We kunnen er met geen mogelijkheid omheen. Overal hangt het gezicht dat donders goed doorheeft wat je mensen in campagnetijd het beste kunt beloven: helemaal niks.

Dilan Yesilgöz heeft het allervolste verkiezingsbudgetpotje ingezet om het allerleegste verkiezingspraatje van iedereen te verkondigen. En dat spreekt kennelijk veel mensen aan. Yesilgöz kent het lot van de vrouw van Lot en weet dat omkijken naar de rokende puinhopen op de plek waar je vandaan komt, niet bevorderlijk is voor je carrière. Zeker niet als je eigen cluppie daar verantwoordelijk voor is. Voor je het weet verander je in een politieke zoutpilaar.

Yesilgöz kijkt alleen maar strak vooruit. Op elke zorgvuldig geënsceneerde vraag van een Bezorgde Burger antwoordt ze dat ze gaat dienen en luisteren. Tactisch laat ze weg waaraan ze precies dienstbaar is en wat ze gaat doen, nádat ze geluisterd heeft.

Het verkiezingsprogramma van de VVD blaakt van vertrouwen en optimisme. Hun visioen van Nederland doet denken aan de tuin van Eden. Een veilig Nederland in een gevaarlijke wereld. Iedereen wordt weer gezond, fit en weerbaar. Krijgt het beste onderwijs. Woont in een fijn en betaalbaar huis. Werkt in de slimste en schoonste economie ter wereld. Schone vliegtuigen, geweldig OV en nooit meer files. Schulden worden niet meer doorgeschoven.

Ik denk dat de kans groter is dat je dit allemaal krijgt, wanneer je het op een briefje schrijft en dat met een wortel in je schoen stopt. Sinterklaas heeft in Zeist laten zien dat hij kan paardrijden zonder handen. Maar regeren zonder te willen leren van het verleden is vragen om ongelukken. Dan tart je het lot. Ik weet in elk geval op wie ik niet stem.

Carol Dohmen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie