Afbeelding
Ellen Teunissen

Dohmen draaft door: Madeliefje

6 juni 2023 om 05:52 Column

We doen weer mee in de vaart der volkeren: sinds afgelopen zondag heeft Nederland een Nationale Bloem. Oostenrijkers hebben hun edelweiss, Belgen een klaproos, Duitsers een korenbloem en nu hebben wij het madeliefje uitverkoren tot nationale trots.

Wie zich afvraagt waarom geen tulp (wie Nederland zegt, zegt toch tulp?), dat is geen wilde bloem, dus die mocht niet meedoen aan de verkiezing. Hardcore wokies zouden daar iets racistisch in kunnen zien – de tulp komt oorspronkelijk uit Turkije - , maar botanici doen niet aan racisme. Ze werken al eeuwenlang onbekommerd met begrippen als inheems, wat feitelijk betekent ‘nog nooit verhuisd’. Zonder dat criterium was de hennepplant een kanshebber geweest: Nederwiet is wereldwijd minstens net zo bekend als de tulp. Maar de wietplant is ook niet ‘van hier’, die verhuisde ooit vanuit China en India deze kant op. Er komen niet alleen wijzen uit het oosten.

KLEIN

Terug naar het madeliefje. De uitslag van de nationale-bloem-verkiezing werd bekend gemaakt tijdens het radioprogramma Vroege Vogels. Volgens de botanicus van dienst zegt het iets over de Nederlandse natuur. ‘Wij moeten het hebben van het hele kleine, waar je oog voor moet hebben, waar je dan van gaat houden’. ik schrik daarvan! Kennelijk hebben we ons verzoend met het idee dat Nederlandse natuur een postzegel groen met kleine witte bloemetjes is, waar af en toe een wolf met een klein mutsje op overheen wandelt.

Nou weet ik nog niet zo net of wij in Nederland van het hele kleine houden. We zijn het langste volk ter wereld, dat wordt diep bukken voor onze Nationale Bloem. We hebben de grootste mond. Bij grote problemen roepen we om het hardst dat we koploper willen worden (of wereldkampioen). Problemen in de landbouw? We worden koploper duurzame landbouwtransitie! Problemen in de zorg? We worden koploper zorgtransformatie! En je hebt er niks aan. Niet zo lang geleden werd ING uitgeroepen tot koploper in de digitale transformatie. Als dat zo is, begrijp ik oprecht niet waarom ik elke keer dat ik op hun site wil, wéér voor een smaak cookies moet kiezen. Kan een koploper dat niet gewoon onthóuden?

Digitale transformatie in de bankenwereld klinkt bovendien onheilspellend, zoiets als nieuw pensioenstelsel. Er wordt met je centen gerommeld, je geld verdwijnt in de cloud, je pensioen wordt steeds kleiner en voor je het weet moet je het hebben van het hele kleine, waar je oog voor moet hebben en dan van gaat houden.

Gelukkig hebben we nu dat kleine bloempje met de grote titel Nationale Bloem. Het wordt ook wel gazonpest genoemd. Het verdraagt vertrapping, maaien, droogte, nattigheid en narigheid. Dat vind ik dan wel mooi aan ons nieuwe nationaal symbool. Klein, maar niet kapot te krijgen.

Carol Dohmen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie