Afbeelding
Ellen Teunissen

Dohmen draaft door: Microtargeting

7 november 2023 om 06:18 Column Dohmen draaft door

Ik dacht even dat microtargeting over wasverzachter ging. Slimme microdingetjes die de versleten draden van je handdoek te lijf gaan, zodat jij je goddelijke lijf na elke wasbeurt blijvend kunt omhullen met de weldadige weelde van katoen, die onder de zinderende zon is geplukt door vrolijk zingende, onderbetaalde Chinezen, die weer op hun beurt liefdevol alle schaarse warmte, water en licht inzetten voor de productie van een riante handdoek, allemaal voor de sympathieke prijs van € 5,00.

De regen dreef mij voor de tv en al zappend word je ongewild bestookt met reclame. De hoeveelheid onzinnige producten die langskomt is ongekend. Ik zag een apparaat om een ‘clean bubble’ om je heen te creëren. Het geval haalt slechte stoffen en vibes uit je omgeving. Hopelijk vreet dat ding ook je tv op, want daar komt tegenwoordig zó verschrikkelijk veel slechtheid uit.

ENG

Dan was er wasverzachter. Het gaat in het leven niet over hoe het feitelijk is, maar hoe je jezelf het beste voor de gek kunt houden. Met de Outdoorable Summer Breeze van merk X (voorheen geen Twitter geheten) krijg je in ons miserabele klimaat tóch dat lijngedroogde gevoel van je zure handdoeken.

Het zit vol citrus zing, buttercup schittering en oceaansprankeling, dat is kennelijk hoe gezonde buitenlucht aanvoelt. Ik kan mijn was buiten hangen tot ik een ons weeg, maar zelfs als de zon schijnt associeer ik mijn lijngedroogde T-shirts nadien zelden met mandarijnen, boter of de zee. Maar zelfs als je weerstand ervaart bij verkooppraatjes blijft het toch in je kop zeuren. Mijn in Outdoorable Summer Breeze gehersenspoelde brein maakte automatisch een verbinding tussen wasverzachter en microtargeting.

Microtargeting is helaas veel enger. Het gaat om het gericht advertenties sturen op basis van persoonlijke informatie. Politieke partijen geven er momenteel bakken met geld aan uit. Als je surft op recept met vegan gehakt krijg je de verhalen van GL-PVDA op je tijdlijn. Je downloadt een CD van Sezen Aksu en Denk klopt op je digitale deur. Je bestelt een uilenkast bij de Vogelbescherming en ineens tuimelen de verkiezingsspotjes van FvD over je scherm.

Microtargeting is het stiekem manipuleren van kiezers op basis van verboden profielen. Dóór politieke partijen. Geen fijne gedachte in een democratie. Er wordt gewerkt aan een wet die dit aan banden moet gaan leggen, met een register dat voor transparantie moet zorgen. Voorlopig is dat register er niet en worden vooral de zwevende kiezers in een richting geduwd. Echt greenwashen, zeg maar van een diehard VVD-er een hardcore GL-PVDA kiezer te maken lukt nog niet. Maar u bent gewaarschuwd!

Carol Dohmen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie