Afbeelding
Ellen Teunissen

Dohmen draaft door: Vliegangst

6 februari 2024 om 06:54 Column Dohmen draaft door

Ik had er nooit zoveel last van, vliegangst. Behalve die keer dat er tijdens een onstuimige nationale vlucht in een Colombia wel heel kordaat gratis whisky werd uitgedeeld en ik het vermoeden had dat de cockpit vrolijk meedeed. En die keer dat mijn medepassagier me tijdens het landen beetgreep en gilde: ‘ De wielen zijn niet uit!’. Dat bleek niet waar en was bovendien eerder een vorm van landingsangst dan van vliegangst.

Maar nu hebben ze iets nieuws bedacht: single pilot operations. Vliegtuigbouwers en luchtvaartmaatschappijen investeren in de ontwikkeling van ‘cockpitconcepten’, waarbij er tijdens commerciële passagiersvluchten nog maar één piloot in de cockpit zit. Je kunt het zien als een bezuinigingsactie – die gasten schijnen nogal wat te moeten verdienen – zodat onze tickets nog enigszins betaalbaar blijven, als een antwoord op de steeds krapper wordende arbeidsmarkt of als een logische volgende stap in de automatisering van menselijk handelen. De piloten vinden het helemaal niks.

Pilotenbond VNV maakte duidelijk hoe gevaarlijk het is. ‘Op de eerste plaats’, aldus voorzitter Verhagen, ‘is vliegen teamwork, waar creativiteit en overlevingsinstinct bij komt kijken. Slechts 10 procent van alle vluchten verloopt volgens plan.’ Wat?! Tien procent? Hoe moeilijk kan het zijn om volgens plan van A naar B te vliegen?? Dan hoef je überhaupt geen plan te maken. Je kunt zonder probleem morgen alle plannenmakers ontslaan. Bij vertrek zegt piloot 1 tegen piloot 2 ‘Waar zullen we vandaag eens op aansturen, Steven?’ En dan antwoordt Steven: ,Sophie, laten we eens vragen waar dat volk aan boord denkt dat we heengaan, dan tik ik dat in op de navigatie.’ Zo bezien doet ons gemeentebestuur het niet eens zo gek, 10 procent van alle plannen slaagt toch wel in enige mate. Voor een brevet van onvermogen moet je het kennelijk wel heel bont maken.

ONGERUST

Verhagen weet zijn zorgen beeldend te verwoorden. Want ‘wat als die ene piloot naar de wc moet en met de broek op de enkels doorkrijgt, dat er voorin iets misgaat?’ Mijn god, dat is mijn nachtmerrie als ik met turbulentie op de wc zit. Wat een vreselijke manier om te gaan, opgesloten in dat viezige, te kleine warme hok. Dat je voor het laatst in de spiegel kijkt, al dan niet met je broek op je enkels, in dat verschrikkelijk onflatteuze licht. Zo wil je toch niet aan de hemelpoort je opwachting maken?

Ik weet niet of u al tegen de vierde aanvliegroute heeft getekend? Er hangt ons een hoop herrie boven het hoofd, wat op zich al reden tot grote ongerustheid is. Maar daar bovenop vrees ik nu ook vliegtuigen die uit de lucht vallen. Dat de piloot niet op tijd zijn broek omhoog kreeg om met creativiteit en overlevingsinstinct door te vliegen naar Schiphol. Teken die petitie, tegen vlieg- en valangst!

Carol Dohmen

Carol Dohmen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie