Afbeelding
Ellen Teunissen

Dohmen draaft door: communicatie

27 februari 2024 om 06:02 Column Dohmen draaft door

Ik kreeg een brief van de gemeente. Ze zijn benieuwd hoe ik de communicatie vanuit de gemeente ervaar. Die benieuwdheid hebben ze uitbesteed aan een marktonderzoeksbureau, waarmee meteen helder wordt hoe ze er op Het Rond inzitten. Hoewel de aanhef allervriendelijkst ‘Beste inwoner’ luidt, ziet de gemeente ons als klanten. Mensen waar je aan kunt verdienen.

Dat blijkt wel, als ik de aanslag voor de gemeentelijke belastingen bestudeer. De woningmarkt in Zeist krabbelt langzamer op dan landelijk, de huizenprijzen zijn met 19,2 procent gedaald. De WOZ-waarde van mijn woning veranderde niet. Ervaring: er wordt aan mij verdiend.

Het waterschap is ook duidelijk in hoe ze mij zien. Voor hen ben ik geen klant, maar een vervuilingseenheid. Daar baseren zij hun rekening op. De mathematische logica van het waterschap is echter net zo krom als in de relatie tussen huizenprijzen en WOZ-waarde. Wij zijn hier thuis met 2 vervuilingseenheden en daarom betalen we het tarief van 3. Want 3 = 2 of meer. Je kunt communiceren tot je een ons weegt, maar iets wat krom is wordt niet recht door een betere lay-out, duidelijke zinnen en een aan de markt uitbesteed communicatieonderzoek.

MEER ONDERZOEK

Van de NVWA, hoeder van dierenwelzijn, kreeg ik ook al een brief. Zij schreven de schapenhouder in mij aan. Ze willen weten hoe ik tegen de bescherming van schapen tegen hitte in de wei aankijk en tegen welke belemmeringen ik eventueel aanloop.

Dit onderzoek is van een andere orde. De uitnodiging komt van de allerhoogste veterinaire inspecteur (met de toepasselijk naam De Klerk) en die wil niet weten of je met u of je wilt worden aangesproken. Hij onderzoekt of jouw kennis over hittestress bij schapen een beetje kan tippen aan die van hem. Hij is benieuwd wat je weet over Temperature Humidity Index en Panting Scores. Voor de leek: of je kunt uitrekenen wanneer je schaap op apegapen zal liggen.

De timing is bijzonder. Het welzijn van mijn schapen wordt momenteel door van alles bedreigd, loslopende honden, wolven en zo meteen weer het blauwtongvirus. Niet door hitte. Ik weet niet eens meer wat hitte is! Nattigheid, daar weet ik alles van. Dat creëert perfecte omstandigheden voor knutten die het blauwtongvirus bij zich kunnen dragen. Landbouwminister Adema vond een Zuid-Afrikaans vaccin tegen blauwtong niet veilig genoeg. Hij ‘hoopt’ dat een Europees bedrijf snel iets ontwikkelt, wat hij wel kan goedkeuren. Ik bescherm mijn schapen met hoop.

Ik ben een beetje klaar met die onderzoeken. Ambtenaren, zie ons niet langer als klant of respondent. Pak gewoon de telefoon, bel eens een paar inwoners, vervuilingseenheden en schapenhouders en luister naar hun verhaal. Want luisteren, dát is nog eens communiceren.

Carol Dohmen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie