Burgemeester Langenacker op kennismakingsbezoek in Austerlitz.
Burgemeester Langenacker op kennismakingsbezoek in Austerlitz. gemeente Zeist

Bericht van de burgemeester: The Passion schijnt in Zeist

27 maart 2024 om 06:21 Column

Vorige week ben ik gestart met mijn column in De Nieuwsbode. Een traditie die ik graag voortzet uit mijn vorige gemeente, de gemeente Ouder-Amstel. Een combinatie van observaties, ervaringen, ontmoetingen en mooie inspiratiemomenten. Ik neem u daarin als lezer een beetje mee. Om u te laten zien wat ik zoal meemaak en vooral u te laten zien waarom het vak als burgemeester in deze prachtige gemeente Zeist een voorrecht is.

PASEN

Dit jaar valt het vroeg: Pasen. Het weer lijkt naar lente te neigen, maar voelt dezer dagen nog winters aan. Laten we hopen dat het zonnetje het de komende week wint van de kou en de regen. Niet alleen omdat we een mooi lang paasweekend tegemoet gaan, maar ook omdat de langverwachte Passion komende donderdag Zeist in het licht zet.

Sinds 2011 zendt de KRO-NCRV The Passion uit. Het verhaal van het laatste avondmaal (Witte Donderdag), het verraad van Jezus door Judas, de kruisiging (Goede Vrijdag) en de wederopstanding wordt dan muzikaal vertaald naar onze huidige tijd. Dit jaar de veertiende editie in Zeist. Met een cast van bekende Nederlanders. En zoals Peter Kuijpers, de directievoorzitter van KRO-NRCV het goed verwoordde: ,,The Passion is een mooi moment van verbinding en bezinning voor iedereen. In deze tijden van oorlog en onbegrip naar elkaar is de boodschap van het Paasverhaal: behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden. Heb vertrouwen in elkaar en sluit niemand uit. Dat is een boodschap voor iedereen in ons land en dat willen we doorgeven aan jongere generaties”. Deze boodschap onderschrijf ik volledig.

AUSTERLITZ DOET HET SAMEN

Austerlitz zorgt, kleurt, verbindt, faciliteert en regelt. Tijdens mijn bezoek aan Austerlitz, het eerste dorp in mijn kennismakingsronde van onze gemeente, dacht ik terug aan onze jongste dochter toen ze 3 à 4 jaar oud was. ‘Bo doet het zelf’ was een bekende uitspraak van haar. Net zoals zij wilde Austerlitz het zelf ontdekken en ervaren. Het dorp heeft zich ontwikkeld als een gemeenschap die samenwerkt, zoals met het bijzondere burgerinitiatief Austerlitz Zorgt. De samenwerking met de gemeente Zeist verloopt goed en we kunnen gezamenlijk bijdragen aan een mooie oude dag voor de ouderen, een gezonde toekomst voor de jongeren en een leefbaar dorp. Ik kijk uit naar mijn volgende kennismakingsbezoek, op woensdag 3 april in de wijk Vollenhove.

Komend weekend is het Pasen. Bij de Ouwekamp in Austerlitz, een horecagelegenheid grotendeels gerund door inwoners uit Austerlitz, vertelt de beheerder Jan trots dat je je kunt inschrijven voor een paaslunch of paas high tea. Voor veel mensen is Pasen namelijk ook een vrolijk gedekte tafel voor de familiebrunch en wellicht ook het zoeken van eieren. De paashaas en de eieren symboliseren nieuw leven en vruchtbaarheid. Ze verwijzen naar heidense vruchtbaarheidsfeesten die vroeger rond deze tijd werden gevierd. Hoe u ook aankijkt tegen Pasen en hoe u er mee omgaat, ik wens u een mooi samenzijn met vrienden of familie en even een moment van rust om daarna weer met volle energie verder te gaan. En bovenal, geniet van een mooi evenement in onze gemeente, The Passion. 

Fijne Paasdagen.

Joyce Langenacker

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie