Afbeelding
Ellen Teunissen

Dohmen draaft door: Opgeleverd

2 april 2024 om 06:33 Column Dohmen draaft door

Het is volbracht. In noodtempo is het decor van The Passion afgebroken. Het Rond is weer de oude. Hier en daar wordt nog nagenoten en -gemopperd. Zong Angela nou zuiver of vals, wat moest die verrader eigenlijk tussen de paarden? 

Pasen is voorbij. Eén vraag blijft hangen: heeft het iets opgeleverd? Jezus zegt – vrij vertaald – dat je niet én van geld én van God kunt houden. De mensen die donderdag uit de pendelbus van station Driebergen-Zeist naar het dorp stapten, hadden dat goed begrepen. Eenmaal gearriveerd hadden ze maar oog voor één ding: hun mobiel. Die wees hen de weg. Natuurlijk gingen ze niet eerst nog even shoppen. Ze kwamen voor The Passion, niet voor de Hema.

Deze bezoekers is heel Zeist compleet ontgaan. Hun ogen plakten aan het schermpje van hun telefoon. Richtingborden liepen ze straal voorbij, onderwijl ‘Is dit nou wel de goede route, wat is het ver, we gaan vast verkeerd’, mompelend. Het is een godswonder dat ze niet op hun gezicht zijn gevallen.

DANKBAAR

Gelukkig is het allemaal goed verlopen en hebben mensen genoten. Bovendien hebben we geld genoeg! De gemeente heeft voor 3 miljoen aandelen in Stedin gekocht. De netbeheerder had onze financiële hulp gevraagd. Op sommige dagen wekken we zoveel stroom op, dat de kabels het niet meer aankunnen. En zonder betrouwbare elektriciteitsvoorzieningen hebben we geen toekomst. Het net moet groter, slimmer en betrouwbaarder. Daar is (uw) geld voor nodig.

De miljoenen vliegen je sowieso om de oren. Neem Mountainbikeclub Heuvelrug. Die heeft een miljoen euro gedoneerd aan Staatsbosbeheer! Het gaat niet zo goed met de natuur. Dat heeft die natuur niet aan zichzelf te danken, maar aan menselijk handelen, zoals industrie, landbouw, transport en recreatie. Menselijk handelen is nodig om in leven te blijven, maar maakt meer kapot dan je lief is.

Dat hebben ze bij de mountainbikeclub ter harte genomen. Ze zijn zich bewust van het feit dat hun tamelijk talrijke aanwezigheid niet onopgemerkt blijft onder de hazelwormpopulatie en andere bosbewoners. De vraag of dat erg is, is tot op heden niet eensluidend beantwoord. Ergernis over het feit dat een boswandeling op zondagochtend steeds meer gelijkenis begint te vertonen met een bezoek aan een meubelboulevard op Tweede Paasdag, is niet hetzelfde als aantoonbaar verlies aan fauna en flora. Bovendien, met een miljoen kun je veel goedmaken. Dat leerden we vroeger al tijdens de collecte in de kerk. De gulle gift is dankbaar aanvaard.

Ik was mijn handen niet in onschuld. Ik rij auto, stook hout in mijn kachel en mijn fiets is elektrisch. Ik heb met Pasen weer meer eieren gegeten dan nodig om in leven te blijven. In mijn tuin zijn de judaspenningen van de weeromstuit gaan bloeien.

Carol Dohmen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie