Afbeelding
W.J. Ritman

De week van de burgemeester van Zeist: Echte Zeister herinneringen

8 juni 2022 om 06:01 Column

Maandag 30 mei maak ik nader kennis met Niels Bergsteijn. Sinds kort is hij de nieuwe teamchef politie in Zeist, Bunnik, Leusden en Woudenberg. Samen met Priscilla de Vries vormt hij de leiding van ons basisteam; zo’n 120 politieagenten. Dit veelzijdig en verantwoordelijk werk is hem van harte toevertrouwd. 

Daarna spreek ik samen met de gemeentesecretaris René Grotens met hoogleraar publiek leiderschap Gerda van Dijk. We praten bij over ons werk en wisselen van gedachten over leiderschap in veranderende omstandigheden. 

Aansluitend word ik geïnterviewd door een student Bestuurs- en Organisatiewetenschap van de Universiteit Utrecht. Zij werkt aan haar bachelor scriptie. Zij bevraagt mij over het ontvangen van een ministeriële aanwijzing in het kader van de crisisnoodopvang van vluchtelingen. In de loop van de middag feliciteer ik de honderdjarige mevrouw Emmer-Boomsma. Het is een levendige ontmoeting in Midland aan de Arnhemse Bovenweg. 

Ook voer ik inhoudelijk digitaal overleg in VNG-verband. Thema’s zijn: het langere termijn perspectief na de coronacrisis en de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. 

’s Avonds is er een inwerkbijeenkomst voor buitengewone raadsleden. Onderwerpen zijn hun rollen en werkzaamheden, de democratische betekenis daarvan en integriteit.

DINSDAG Dinsdag vergadert B en W. We sturen een voortgangsbericht aan de raad over de afsluiting voor autoverkeer van de spoorwegovergang in Den Dolder. 

Ook stemmen we in met aanpassingen van de telefonische bereikbaarheid van het klantencontactcentrum, de omgevingsvergunning voor een tijdelijk schoolgebouw aan het Kohnstammplein en gedoogbeschikkingen opvang vluchtelingen Oekraïne.

’s Avonds is er werkoverleg tussen gemeenteraad en B en W. Aan de orde komen de vluchtelingenopvang in Zeist, de samenwerking in de regio en het Burgerinitiatief Joost van den Vondellaan 61.

WOENSDAG Woensdag verdiep ik me samen met wethouder Angèle Welting en de gemeentesecretaris in de omgevingswet en burgerparticipatie. Op basis van de vorige raadsperiode zijn in het nieuwe coalitieakkoord over beide onderwerpen verdere ontwikkelingen afgesproken. We verkennen het werkveld. 

Ook ga ik op felicitatiebezoek bij het echtpaar Poulich dat 60 jaar is getrouwd. Echte Zeister herinneringen en hobby’s (accordeon spelen en postduiven houden) worden gedeeld. ’

s Middags is er een gemeentelijke bijeenkomst over de opvang van vluchtelingen uit de Oekraïne. Locatiemanagers, vrijwilligers, Vrijwilligerscentrale en Vluchtelingenwerk delen hun inzichten en ervaringen. Ik spreek mijn waardering uit voor hun betekenisvolle werk.

DONDERDAG Donderdag praat ik met een aantal professionals over ondermijning in Zeist en de diverse acties om de weerbaarheid verder te vergroten. In het districtelijk overleg van burgemeesters, politie en openbaar ministerie vindt een eerste bespreking plaats over de veiligheidsstrategie 2023–2026. 

’s Avonds is het wandelfeest in Zeist. Het defilé is extra feestelijk vanwege de 75e editie.Vrijdag bezoek ik samen met Rob Metz, de burgemeester van Soest, de vluchtelingenopvang op Kamp van Zeist. Het is fijn te merken dat na de onrustige eerste week de situatie en sfeer inmiddels verbeterd zijn.


Koos Janssen

Voor reactie: jjlm.janssen@zeist.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie