Afbeelding
Ellen Teunissen

Dohmen draaft door: Gewoon beter

22 maart 2023 om 06:40 Column

Afgelopen week ging ik op zoek naar een nieuwe telefoon. Mijn mobiel is een vaste lijn geworden, hij ligt volcontinue aan het stopcontact. De accu is er na vijf jaar net zo aan toe als de bodem van een turboboer: volledig uitgeput.

Ik koop liefst lokaal, dus vertrok vol goede moed naar de Slotlaan. Daar zit, zoals u misschien weet, een telefoonwinkel. Het was rustig in de zaak. Zodra ik een voet door de half-openstaande deur had gezet, klonk vanachter een computer de uitnodigende vraag: ‘Wat kan ik voor u doen?’ Mijn antwoord was helaas niet bevredigend. Dat ik een telefoon wilde, begreep de jongeman wel, maar hoezo wist ik niet wélke? Tja, daarvoor kwam ik juist, ik had advies nodig.

Er volgde een buitengewoon moeizaam gesprek. Bij elke vraag om verduidelijking – wat kan het ene ding, dat een kleine 1000 euro kost, beter dan het andere, het koopje voor 700 euro? – leek zijn ergernis te groeien, net als zijn verlangen terug te keren naar zijn stoel achter het toetsenbord. Het belangrijkste verschil, aldus de jongeman, tussen willekeurig welk toestel en het mijne was dat een nieuw exemplaar ‘gewoon beter’ was. In alle opzichten. Tja.

VERKIEZINGEN

Inmiddels is duidelijk geworden dat de meerderheid in Nederland kiest voor ‘gewoon beter’. Iedere dag bbbeter. Het zou ook raar zijn als we het iedere dag een beetje ssslechter wilden hebben. Vandaar dat die verduidelijking zo belangrijk is. Wat betekent het dat het vandaag beter gaat dan gisteren? Dat zal voor iedereen anders liggen.

De BBB begon als een boerenlobby, gesteund door de agri-bedrijven. Die verdienen immers het meeste geld aan de landbouw in Nederland. Maar wat hier in elk geval duidelijk is, is dat boeren willen weten waar ze aan toe zijn en dat is niet meer dan redelijk. Het is zelfs zo redelijk, dat de partij ook heel veel burgers, gewone mensen, aan zich heeft weten te binden.

In Zeist wijken we natuurlijk af van de provinciale gemiddelden, te weinig gewone mensen waarschijnlijk. Toch willen wij ook allemaal graag weten waar we aan toe zijn. De formateurs wacht een schone taak. Op instigatie van de BBB gaan ze onderzoeken welke coalities onze mooie provincie en het bijbehorende stroomgebied gaan besturen. Doorgaans moet iedereen dan een beetje water bij de wijn doen. Vroeger deden ondeugende boeren weleens water bij de melk, boeren-slimmigheid omdat ze per liter werden uitbetaald. Dat is verleden tijd. De zuivelindustrie is niet gek en meet de kwaliteit van de melk. Op basis daarvan wordt de boer betaald.

Kwaliteit in plaats van kwantiteit. Niet meer, maar beter. Ik denk dat we elkaar daar allemaal in kunnen vinden. Geen gesjoemel meer. Kwaliteit van leven, wonen en werken. Kwaliteit van ons water, de bodem en de lucht. Dan wordt het vanzelf elke dag een beetje beter.

Carol Dohmen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie