Afbeelding
Ellen Teunissen

Dohmen draaft door: Avondmaal

29 maart 2023 om 06:24 Column

De schuldige voor de smadelijke nederlaag van het Nederlands elftal bij de eerste EK-kwalificatiewedstrijd is een kip. Of een kok, die de kip omtoverde tot een kipkerrie. Of een virus, dat ongemerkt de keuken van ons prachtige Woudschoten, dan wel de magen van vijf spelers binnensloop en hen hevige buikkrampen bezorgde. Het ligt in elk geval deze keer niet aan het gebrek aan oefenvelden, dat Nederland met vijf invallers volledig overlopen werd door Frankrijk en de ene goal na de andere om de oren kreeg. Aan de spelers zelf ligt het hoe dan ook niet. 

Het Nederlands elftal verloor genadeloos, daags na een niet zo feestelijk avondmaal. Je kunt er met een beetje fantasie een goddelijke timing in zien. Binnenkort herdenken we immers een ander avondmaal dat voor betrokkenen ook niet per se een prettige periode inluidde. Al leidde dat uiteindelijk weer tot iets moois: Jezus is opgestaan uit de dood. Onze ziel overleeft, er is geen echt einde, ons getob hier op aarde is slechts een tussenstap naar een mooiere vorm van Zijn.

GEEN EINDE

Ik vind Pasen het mooiste feest dat we hebben. Hoe je het paasverhaal ook interpreteert, feit is dat na maanden kou en duisternis (en regen) de dagen langer worden en de zon de aarde begint te verwarmen. Eindelijk weer blaadjes aan de bomen. Je vergeet voor het gemak dat die straks allemaal weer gaan vallen, maar dat is nou net de hele grap.

Met het voorjaar in aantocht wordt iedereen vrolijk. Tenzij je op de Tweede Dorpsstraat woont. In mei leggen alle vogels een ei, en, als het aan horeca-ondernemer Van den Hengel ligt, opent Club Backstreet dan zijn deuren. Na jaren van onthouding kan de Zeister jeugd eindelijk weer dansen. In een wervend filmpje op RTV Utrecht zien we een enthousiaste Van den Hengel, die in Zeist zijn droom gaat waarmaken. ‘Iedere jongen droomt toch van een eigen club?’ Ik ben geen jongen, dus dat kan best waar zijn.

Backstreet wordt een club ‘waar 500 man lekker kunnen dansen’. Een machine maakt in 30 seconden een volautomatische Seks On The Beach cocktail. Ik ben ook geen cocktailliefhebber, maar lijkt me wel duidelijk dat het geen woke club wordt. Boven de dansvloer komt een gelegenheid waar bezoekers een broodje kip kunnen eten. Dan weten we in elk geval wel waar de feestende jongelui de volgende ochtend buikkramp van (kunnen) hebben.

Omwonenden hebben nu al buikpijn en vrezen overlast. Zij gingen ervan uit dat er geen nieuwe gelegenheden komen. In een 10 jaar oud bestemmingsplan staat dat er een uitsterfconstructie is voor ‘zware horeca’. Maar dat is de crux. Er is geen einde, ook een uitsterfconstructie is een tijdelijke staat van zijn. We kunnen zelfs nog Europees kampioen worden. Ik zou alleen voor de zekerheid bij het avondmaal de kip laten staan.

Carol Dohmen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie