Afbeelding
gemeente Zeist

Column Koos Janssen: Vluchtelingenopvang is dankbaar werk

29 maart 2023 om 06:36 Column

Maandag 20 maart overleg ik met medewerkers over ons komend bezoek aan Berkane, de bevriende gemeente in Noord-Marokko. De samenstelling van de delegatie, het thema en de verdere voorbereiding komen aan de orde. 

Aansluitend overleg ik met de werkgroep Democratie in Zeist. We reflecteren op de uitslag van de verkiezingen van 15 maart en wat het verkiezingsresultaat betekent voor onze gemeenschap en voor ons eigen handelen. Werkoverleggen met de gemeentesecretaris en met mijn adviseurs veiligheid volgen elkaar op.

’s Avonds ben ik te gast in de gemeenteraad van een gemeente in Utrecht, om te spreken over de opvang van vluchtelingen. Visie en verhaal, randvoorwaarden, houding en gedrag passeren de revue. Vluchtelingenopvang is dankbaar werk.

In de B&W-vergadering van dinsdag nemen we besluiten over de evaluatie van de financiële reserve voor de integrale ontwikkeling van Zeist. Ook fiatteren we een brief aan de gemeenteraad over vluchtelingenopvang, verwerpen we het bezwaar tegen het kappen van een taxushaag en stemmen we in met het uitvoeringsprogramma Schone Luchtakkoord. Daarnaast besteden we aandacht aan de verjaardag van wethouder Walter van Dijk.


’s Avonds komt de gemeenteraad bijeen. De raad is unaniem enthousiast over het Burgerberaad Jaarwisseling. Er is eveneens unanieme steun voor het voorstel vanuit de raad zelf om deelname ook mogelijk te maken voor zestien- en zeventienjarigen.


Woensdagochtend start een burgemeestersconferentie, van anderhalve dag, in Epe. Het is een jaarlijkse bijeenkomst, georganiseerd door het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Het thema is: Besturen met (com)passie. Het geeft de collega’s en mij inspiratie in het werk en in het leven. Om overheid en burger beter bij elkaar te brengen is niet alleen oog voor de menselijke maat nodig, maar ook bezieling en verbinding. En hoe je dat doet als burgemeester. Interessante sprekers en onderlinge ontmoetingen en gesprekken helpen ons ons werk zo goed mogelijk te doen.


Donderdag begint voor moslims wereldwijd de vastenmaand ramadan. Namens B en W en de gemeenteraad heb ik moskeebesturen van de Oeigoerse, Turkse en Marokkaanse moskee in Zeist daarover een brief gestuurd; om hen en de leden van de islamitische geloofsgemeenschappen een mooie vastenmaand en een fijn samenzijn toe te wensen.

’s Avonds ben ik op uitnodiging, samen met de commissaris van de Koning en onze echtgenotes, voor de Iftar-maaltijd te gast bij de familie Cetintas-Er. De ontmoeting is gastvrij en betekenisvol; de maaltijd is heerlijk.
Op vrijdag maak ik een werkwandeling met wethouder Wouter Catsburg. Het is een prettige manier van reflecteren op het werk en de samenwerking in bestuur, politiek en samenleving. Ook heb ik werkbesprekingen over communicatie en met het secretariaat over de afstemming met mijn werk.
Zondag reik ik een Koninklijke onderscheiding uit aan fenomenaal goochelaar Hans Kazàn. Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, vanwege zijn uitmuntend vakmanschap en maatschappelijke activiteiten. Van harte proficiat!

Koos Janssen
Voor reactie: jjlm.janssen@zeist.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie