Afbeelding
Ellen Teunissen

Dohmen draaft door: Perspectief

28 november 2023 om 06:08 Column Dohmen draaft door

Afgelopen week zat vol hoogte- én dieptepunten. In het Drents-Friese Wold kwam het wolventoerisme tot een voorlopig hoogtepunt. Een muizenvangende welp lokte een massa wolvengekkies naar het noorden. Rammelend met bakjes eten probeerden zij op hun beurt het jong te lokken. Voor een leuke foto.

Ik bedenk graag hoe het werkt, de hersenen van mensen. Je bent al tijden opgewonden door het idee dat je een wolf kunt tegenkomen. Op de fiets naar je werk, tijdens een wandeling met je gezin of gewoon, tijdens het boodschappen doen. Natuurlijk wil je het potentiële moment suprême op de foto vastleggen. Wat is een ervaring waard, als je er niet mee kunt shinen op de socials?

Dan hoor je dat je alleen maar op safari naar Oude Willem hoeft te gaan. Je laadt je telefoon op en pakt de autosleutel. O wacht, er staat  een restje leverpastei in de koelkast en er zijn nog hondenbrokken. Je dondert alles in zo’n handig Tupperware bakje en weg ben je. Voor wie het niet snapt: die pastei en brokken zijn niet je eigen lunch. Resultaat: files, een parkeer- en stopverbod en een verpest wolvenjong. Ja, je kunt het ook een dieptepunt noemen. Kwestie van perspectief.

VERLANGEN

Ander hoogtepunt: de Country & Christmas Fair in Slot Zeist. Hiervoor had je een pinpas en contant geld nodig, plus een felbegeerd kaartje. Dan mocht je - mits je er als de kippen bij was, want vol = vol in dit land - voor €12,50 je auto in de blubber zetten op een zompig weiland (voor de gelegenheid ParkeerPlaats gedoopt) achter het Slot. Op de Fair kon je voor €16,50 in de niet-aflatende regen genieten van weelderige kerstbomen, zilverslingers en glimmerballen. Met vrolijke belletjes, glühwein, zang, muziek en stands vol brocante, kerstcadeaus en outdoorkleding (leren laarzen om na afloop stijlvol door de modder je auto te bereiken) kwam je helemaal in die heerlijke, ouderwetse, feodale Dickens kerstsfeer. Na afloop trok een vriendelijke boer op een trekker gratis je dikke SUV uit de drek. Ook dit kun je een dieptepunt noemen. Kwestie van perspectief.

Naast gelukszoekers in Drenthe en Slot Zeist, waren er de kiezers. De uitslag is, alweer afhankelijk van perspectief, een hoogte- of dieptepunt. Ik denk dat het is waar we het mee te doen hebben. Gom gaat toch niet verkennen. Dilan past nog voor het verdelen van de kaarten. Frans houdt iedereen vast. Met een beetje mazzel hebben kiezers Henk en Ingrid op Black Friday een nieuwe wasmachine kunnen scoren en Fatima en Mohammed een nieuwe TV.

Perspectief-wisseling is niet zo ingewikkeld. Iedereen verlangt naar contact met de natuur, gezelligheid, een fijne kerst en een huis met wat spullen. Hoe je dat wilt bereiken en ten koste van wat en wie, dat is wat ertoe doet. Kan er iemand opstaan zonder troebel verleden die ons een beetje perspectief biedt?

Carol Dohmen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie