Afbeelding
gemeente Zeist

Column van Koos Janssen: Samen bouwen aan democratie

29 november 2023 om 05:03 Column

Maandag 20 november reik ik, samen met kinderburgemeester Jehailey, drie jongerenlintjes uit. Fenne, Moos en Boris (allen 17 jaar) hebben hulpvaardige en maatschappelijke prestaties laten zien. Daarmee vervullen ze ook een voorbeeldfunctie voor andere kinderen en jongeren. Fenne zet zich in op de dorpsboerderij De Brink en voor duurzaamheid. Moos en Boris zamelen geld in voor onderzoek naar kinderkanker.

In mijn politieoverleg spreken we over incidenten op het vlak van ondermijning, bedreiging en een zedendelict.
Daarna heb ik voorbereidend overleg over een gespreksavond over de oorlog in Israël en de Palestijnse gebieden.

Dinsdagochtend begint met reflectie in het college van B en W. We overdenken een ingewikkeld vraagstuk en gaan na of en op welke wijze we individueel en als collectief hebben bijgedragen aan een oplossing. 

In de vergadering nemen we besluiten over een privacy protocol, het jaarplan veiligheid 2024 en een omgevingsvergunning aan de Huydecoperweg. Ook stemmen we in met het strategisch huisvestingsplan onderwijs, het bouwplan winkelcentrum en woningen Vrijheidsplein en de parkeerbeleidsnota.

Tijdens een werklunch met het college van B en W van Wijk bij Duurstede praten we over participatie en uitdagingen in het sociaal domein.

’s Middags ga ik op felicitatiebezoek bij Kapsalon Blok die vijftig jaar bestaat. Vervolgens bezoek ik samen met Karin de Country & Christmas Fair rondom Slot Zeist. Sfeervol op weg naar Kerstmis.

Woensdag gaan we naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Bijna 80 procent van de stemgerechtigde inwoners in Zeist gaat stemmen; bijna veertigduizend mensen. Het is voor de gemeente een grote logistieke klus om alles in goede banen te leiden. In de voorbereiding, de dag zelf en de dagen erna. Vele medewerkers en vrijwilligers spannen zich daarvoor in. Dankjewel aan stemmers, vrijwilligers en medewerkers. Samen bouwen aan democratie.

Donderdag begeleid ik een interne inspiratiesessie over democratie en samenspel. Ook rond het middaguur is dat het gespreksthema met medewerkers. Gemeente en gemeenschap in verbinding. Een goed samenspel binnen de lokale democratie draagt bij aan een goed leven in Zeist. 

’s Avonds ben ik in de gemeente De Ronde Venen ter gelegenheid van de herbenoeming en installatie van burgemeester Maarten Divendal.

Vrijdag bezoek ik Kunstenhuis Idea, de Voedselbank, Bij Johannes en woonwagencentrum Beukbergen. Betekenisvolle mensen en plekken; we hebben fijn samengewerkt tijdens mijn burgemeesterschap. 

’s Middags bezoek ik het echtpaar Zeijlstra dat 65 jaar is getrouwd. Proficiat! 

’s Avonds ben ik bij het herfstconcert van de Zeister Muziekdagen. In een uitverkochte zaal excelleren het Neuma Quartet en Avri Levitan (altviool).

Zaterdag ontvang ik samen met vele kinderen Sinterklaas in Den Dolder. 

Halverwege de middag is de filmvertoning ‘Sporen van het Nederlandse slavernijverleden in Zeist’. De film en het gesprek erna; ze raken me.


Koos Janssen
Voor reactie: jjlm.janssen@zeist.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie