In de kinderrijke buurt worden allerlei activiteiten ondernomen.
In de kinderrijke buurt worden allerlei activiteiten ondernomen. Carol Dohmen

Bewoners Zeister Eng aan de slag met sedumdaken

4 aug, 05:10 Duurzaamheid

ZEIST Verscholen achter de appartementen op het kruispunt van de Utrechtseweg en de Kromme-Rijnlaan liggen de ‘Fase 2’ nieuwbouwwoningen van de Zeister Eng. De bewoners vormen met elkaar een kleine gemeenschap. Gedoe met de bouwer, zoeken naar goede scholen, er zijn allerlei raakvlakken die hen binden. Binnenkort pakken ze samen een nieuw project op, de aanleg van sedumdaken.

door Carol Dohmen

Freek van Gorp woont sinds oktober vorig jaar met zijn jonge gezin op de Zeister Eng. Ze kozen voor een huis op deze locatie vanwege de bijzondere ligging tussen Utrecht en Zeist. ,,We woonden in Utrecht en zochten een groene omgeving op fietsafstand van de stad. Die hebben we hier gevonden. Veel bewoners werken in Utrecht. ” 

MARKANT PUNT Buurvrouw Murielle Spanhoff vult aan: ,,Dat was ook wat wij wilden, dichtbij Utrecht maar niet midden in een weiland. Hier zijn de bomen al groot en allerlei voorzieningen vlakbij. De ligging is perfect, op zo’n markant punt.”

APPGROEP De oplevering van de huizen vond plaats tijdens de coronapandemie. Spanhoff: ,,We kwamen met elkaar in contact via een appgroep. Een eerste aanleiding was gedoe met de bouw, een dakraam zat op een rare plek. Iedereen had daar last van, het was een ontwerpfout. Daar hebben we gezamenlijk bezwaar tegen gemaakt.” 

SCHOLEN Ook over positievere onderwerpen zoals scholen voor de vele jonge kinderen werden regelmatig tips uitgewisseld. Het zorgde ervoor dat de nieuwe bewoners, die uit allerlei delen van het land komen, zich al snel met elkaar verbonden voelden. 

DIGITAAL RONDJE VOORSTELLEN Van Gorp: ,,In het begin konden we elkaar niet ontmoeten, daarom heeft iedereen een kleine, digitale presentatie gemaakt waarin hij of zij zich voorstelde. Het voelt echt al als een kleine buurt, zo samen.”

KONINGSDAG Met Koningsdag kon er eindelijk samen feest worden gevierd. Spanhoff: ,,We hadden geen idee wat er in Zeist te doen was en vonden het leuk om zelf wat te organiseren. Spelletjes in de tuin en op straat. Je kon merken dat iedereen echt behoefte had om weer samen feest te vieren.” 

Bianca Silvius vult aan: ,,We hebben samen vlaggenmasten ingekocht, die had nog bijna niemand.” 

KRUIWAGEN Er wordt samen gesport en soms koffiegedronken. Via de appgroep worden spullen uitgeleend. ,,Als je een schroevendraaier of een kruiwagen nodig hebt, hoef je maar te kikken.”

SEDUMDAK Hoewel het buurtje niet met veel groen is ontworpen, heeft het een levendige en fleurige uitstraling. Spanhoff: ,,Het zijn veel huizen op een klein stuk grond, maar mensen hebben er wel wat van gemaakt. Door de beplanting heeft het een leuke, vrolijke uitstraling.” 

SUBSIDIE De gezamenlijke aanleg van sedumdaken is een volgende stap. Van Gorp: ,,Er zijn best wat schuurtjes met een plat dak. Als die groen worden ziet het er mooier uit en het is goed voor insecten. We krijgen subsidie van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en dan is het efficiënter om dat allemaal in één keer uit te zoeken.” 

In september worden de daken gelegd, ongeveer de helft van alle 25 woningen doet mee. ,,Het leuke is dat er steeds iemand anders een initiatief oppakt.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Amandelhof viert 60-jarig bestaan 50 minuten geleden
Afbeelding
Rectificatie: geen OZB, wel grotere lastenstijging voor huurder 8 uur geleden
Afbeelding
Kustroute Zeist houdt veiling voor Oekraïne 12 uur geleden
Afbeelding
Ontmoeting en verbinding in Week tegen Eenzaamheid in Zeist 15 uur geleden
Afbeelding
Zeister Vrijwilligersprijzen: meld jouw organisatie aan! 18 uur geleden
Afbeelding
Hans en Jack Bel aan de start: het zit in de familie 19 uur geleden
Afbeelding
Koppers van FZO speelde ooit met Daley Blind 22 uur geleden