Ank Driedijk aan de slag in haar buurttuin.
Ank Driedijk aan de slag in haar buurttuin. SDZ

In Zeist: gemeentegrond voor tuin of moestuin

26 oktober 2022 om 11:14 Duurzaamheid

ZEIST In Zeist zijn er veel projecten om de gemeente groener te maken. Een van deze projecten is het stimuleren van stadslandbouw. De gemeente biedt dan grond aan voor het onderhoud van een tuin of moestuin. Ank Driedijk kreeg vijftien jaar geleden al een stukje grond van de gemeente in onderhoud. Ingeborg Barendse van Samen Duurzaam Zeist sprak met haar over haar passie voor tuinieren en het onderhoud van dit stukje gemeentegrond.

Ank Driedijk is 80 jaar en woont al 50 jaar in Zeist. Vanwege gezondheidsklachten kan ze niet te lang achter elkaar stil staan. Ze spendeert haar tijd met het maken van verjaardags- en kerstkaarten, maar haar echte passie ligt bij tuinieren. Ondanks haar afnemende gezondheid is Ank elke maandag te vinden in haar tuin: voor het huis, achter het huis of op een stukje grond naast de weg.


PASSIE BEGON VROEG Anks passie voor tuinieren begon al vroeg. Op 5-jarige leeftijd verzorgde ze de planten in haar vaders tuin. Ook nu plant ze haar tuinen vol met bloembollen, narcissen, viooltjes, rozen en struiken. Ze zorgt ervoor dat haar tuinen het hele jaar kleur hebben, bloeien, en vol staan met groen. Elk jaar probeert ze ook iets nieuws. Zo wil ze aankomend jaar worteltjes planten. Voor nieuwe aankopen gaat ze naar het tuincentrum, maar ze deelt ook veel stekjes met de buurt.

INSPIRATIE Ank heeft haren buren geïnspireerd om haar voorbeeld te volgen. Zo heeft de buur op de hoek van de straat nu ook een bloementuin. De buurvrouw van Ank heeft een oude fiets tegen een boom gezet en ze bekleedt de fiets met bloemen en plantjes. Veel mensen blijven dan ook staan tijdens een rondje wandelen of fietsen om de tuinen te bewonderen en een praatje te maken. 

INTERESSE? De werkgroep Stadslandbouw van Samen Duurzaam Zeist stimuleert bewoners om stukjes gemeentegrond te adopteren. Heb je ook interesse? Neem dan contact op met de Groene Makelaar via jvettekoven@gmail.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie