Gratis isolatiemateriaal bij de energiebepaaractie van buurkracht.
Gratis isolatiemateriaal bij de energiebepaaractie van buurkracht. Carol Dohmen

Bespaaractie begint voortvarend in Austerlitz

25 februari 2023 om 07:40 Duurzaamheid Duurzaam Zeist

AUSTERLITZ De actie van Buurkracht om wijken te helpen eenvoudig energie te besparen ging afgelopen vrijdag in Austerlitz succesvol van start. 

Maar liefst 73 mensen vulden een formulier in voor gratis isolatiemateriaal en andere eenvoudige middelen om energie te besparen. Een klusteam staat gereed om mensen de komende weken daadwerkelijk te helpen het materiaal te bevestigen.

Henriëtte Sanders, werkzaam voor Stichting Buurkracht, is tevreden. De opkomst op de eerste actiemiddag in Austerlitz is goed. Sanders: ,,De actie is in korte tijd voorbereid. De gemeente, Woongoed Zeist en Stichting Mijn Groene Huis zijn de eigenlijke initiatiefnemers. Wij faciliteren vooral.

Tochtstrippen, een timer voor de douche of een brievenbusborstel, het zijn eenvoudige maatregelen waarmee het energieverbruik in een huishouden kan worden teruggebracht. Toch heeft nog lang niet iedereen dat gedaan. Sanders: ,,Soms vinden mensen het moeilijk om te kiezen wat ze willen kopen. Of ze weten niet hoe ze het moeten bevestigen. Hiermee verlagen we de drempel.”

KLUSTEAM

Mensen kunnen aangeven of ze hulp nodig hebben bij het aanbrengen van het materiaal. Een van de aanwezige klussers is alvast even meegelopen met een mevrouw om het een en ander op te meten. ,,Je ziet meteen waardoor het nog niet is gelukt. Een man die helaas ziek is geworden en het kelderraampje niet meer heeft gerepareerd. Als daar dan de CV-ketel hangt, zie je de energie letterlijk door het raam verdwijnen.” Het klusteam heeft een korte cursus gevolgd bi Praxis en gaat mensen daadwerkelijk helpen.

BESPAREN

Het gratis bestellen van het materiaal gaat volgens een puntensysteem, tot een maximum aantal punten per inwoner. Onder het systeem zit een rekenmethode, die zowel de aanschafprijs van het materiaal als de energiebesparing meeneemt. Het doel is dat het energieverbruik omlaag gaat.

In Austerlitz was snel een klusteam samengesteld. Het dorp is goed georganiseerd en Austerlitz Klust is een dienst van zorgcoöperatie Austerlitz Zorgt. Sanders: ,,Door de korte voorbereidingstijd was het in de andere wijken niet mogelijk klussers uit de eigen buurt te organiseren. Maar dankzij de mensen van Mijn Groene Huis hebben we voor iedereen die dat wil helpers kunnen regelen.

Carol Dohmen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie