Afbeelding

Vrienden WA-hoeve met petitie naar Het Rond: behoud bos in Den Dolder

20 januari 2024 om 10:37 Duurzaamheid

ZEIST / DEN DOLDER  Op  dinsdag 23 januari om 19.45 uur overhandigt ‘Vrienden van de WA-hoeve’ officieel de  grote stapel handtekeningen met het verzoek aan de gemeente om de leefomgeving te beschermen en de plannen voor de WA Hoeve te herzien. De indieners van de petitie hopen op een volle publieke  tribune: ,,Hoe meer aanwezigen, hoe krachtiger onze boodschap!’’



De raad gaat over een deel van de plannen van de Willem Arntsz Hoeve besluiten, maar twee van de drie ontwikkelvelden zijn ‘on-hold’ gezet en dat geeft de indieners tijd. De Vrienden Van: ,,Wij blijven ervoor strijden dat de gemeente zich alsnog gaat inspannen om dit bijzondere erfgoed te behouden. Hoe ver de plannen ook gevorderd zijn, er is altijd een weg terug.’’

WENSEN VAN KINDEREN

,,Kinderen uit Den Dolder hebben hun wensen op kaartjes geschreven. Ook deze bieden we aan. Hun boodschap is helder. Mensen hebben bomen nodig, juist dichtbij. Voor volgende generaties is behoud van bossen van essentieel belang. Kappen betekent beduidend meer fijnstof en gezondheidsverlies, vooral voor onze kinderen en kleinkinderen.
We hebben de petitie zowel digitaal als in het dorp zelf (op een paar zaterdagen in het winkelcentrum) verzameld. De meerderheid tekende meteen. Er was veel onbegrip over het kappen van zoveel bomen. Dorpelingen vertelden ons over hun jarenlange frustratie en moedeloosheid over de plannen.
Opvallend: Jongeren willen wonen maar niet als daarvoor zoveel bomen gekapt worden. Bossen moeten blijven.’’


PETITIE 3488 KEER ONDERTEKEND


,,De petitie is daarmee een succes. Vooral het dorp Den Dolder heeft zich niet onbetuigd gelaten: 30% van de handtekeningen (meer dan 1000) komt uit den Dolder. Van alle handtekeningen is méér dan de helft afkomstig uit de gemeente Zeist waar Den Dolder onder valt. De rest komt vooral uit omliggende gemeenten, zoals Soest, Bilthoven, Amersfoort enzovoort. Zoomen we in op het dorp Den Dolder dan heeft ruim een derde van alle volwassen inwoners de petitie ondertekend. Dit is een niet te negeren signaal naar de gemeente.
Wat wij al lang wisten, wordt hier bevestigd. Voor de inwoners van Den Dolder vervult de natuur op de Willem Arntsz Hoeve een belangrijke functie. Zij geeft rust, ontspanning, schone lucht, welzijn, gezondheid enzovoort.

Maar de Willem Arntsz Hoeve is niet alleen belangrijk voor het aangrenzende dorp. Het is ook een bekend gebied voor wandelaars en natuurliefhebbers uit de hele regio. Bij de WA Hoeve gaat het niet om een beperkt lokaal zogenaamd NIMBY-belang (not in my backyard), maar om een belang dat op zijn minst regionaal gedragen wordt.
Gemeente, provincie en instelling Altrecht hebben al 20 jaar geleden op de tekentafel een dikke streep gezet door de beschermde status van het WA Hoeve terrein, midden in natuurgebied, zonder rekening te houden met de functie die deze natuur heeft voor omliggende planten, dieren, dorp en regio. Dit beleid negeert alle alarmerende klimaat- en natuurrapporten. Iedere boom die omgaat vernietigt een ecosysteem en belast de biodiversiteit. Aan de plannen blijven vasthouden zonder ruimte voor aanpassing vinden wij niet meer passen in de context van deze tijd en ronduit kortzichtig.’’

,,Het eerste deelbesluit over de WA, waardoor 1,1 ha bos gekapt zal worden, wordt op 23 januari genomen. Fivoor, de forensische afdeling van Altrecht, heeft geen andere locatie kunnen vinden. Hierdoor zijn de plannen voor het Noordelijk en Zuidelijk ontwikkelveld - grote bosgebieden- voorlopig opgeschort. De plannen voor de historische middenas (HMA) gaan echter onverminderd door. Op 23 januari neemt de gemeenteraad hierover het besluit. Er zal 1,1 ha bos gekapt worden ten behoeve van 12 villa’s, 52 appartementen (duur- en middenkoop) en een groot aantal parkeerplaatsen. De wildroute ten noorden van de historische middenas zal verdwijnen.Ook tussen de gebouwen wordt gekapt. Dit zijn ecologische stapstenen, mogelijkheden voor dieren van insecten tot marter, om zich te kunnen verplaatsen. Ook die verdwijnen. Er worden onvoldoende tot geen maatregelen getroffen op gebied van boskap, licht, geluid en mobiliteit om de natuur te beschermen. De raad lijkt de Zeister woonvisie (30% voor starters of sociale woningbouw) voor de HMA naast zich neer te leggen. De ontwikkelaar heeft vrij spel. Samen met een aantal andere burgerorganisaties hebben wij ingesproken, maar wij vermoeden dat de raad op 23 januari positief zal besluiten. Wij zullen ons dan beraden op een juridische vervolgstap.
De gemeente Zeist heeft besloten de bossen in het buitengebied minder wettelijke bescherming te geven. Vooruitlopend op toekomstige plannen, heeft zij grote delen van het bosrijke buitengebied binnen gemeentelijke wetten gebracht. Hierdoor is er nauwelijks bescherming tegen boskap, is er geen verplichting meer om het verloren bos te compenseren. Ontwikkelaars krijgen zo alle ruimte. Voor de WA Hoeve betekent deze aanpassing, dat er voor 3 tot 5 ha toekomstige boskap niet meer gecompenseerd hoeft te worden. De samenwerkende organisaties hebben hiertegen een breed gesteund burgeramendement ingediend. Het merendeel van de raad vindt het op voorhand opofferen van bos en natuur echter geen enkel probleem. Alleen NDZ, SP en Zeister Belang steunden het burgeramendement. Tegen het besluit zal beroep worden ingesteld.’’


De inspreekreacties staan op de website www.vriendenvandewahoeve.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie