Secretaris Eric van Meijgaard, voorzitter Flora de Vrijer en penningmeester JanHein Heimel in het depot van het ZHG.
Secretaris Eric van Meijgaard, voorzitter Flora de Vrijer en penningmeester JanHein Heimel in het depot van het ZHG. (c)

Zeister Historisch Genootschap zoekt hulp

19 maart 2023 om 06:14 Historie

ZEIST Het Zeister Historisch Genootschap (ZHG) is 72 jaar geleden opgericht door een chique freule, om ‘de kennis omtrent de geschiedenis van Zeist en wat daarmede verband houdt te bevorderen en verbreiden.’ Het huidige bestuur en de verschillende commissies van het ZHG doen dat nog steeds. Om te zorgen dat de stichting dat ook in de toekomst kan doen, zoekt het ZHG versterking. 

 Een nieuw bestuurslid, iemand die de website actueel houdt, een (amateur-)historicus die de redactie van het blad Seyst versterkt en een sterke man of vrouw. Het wensenlijstje van de vrijwilligersorganisatie is bepaald niet bescheiden.

Het dagelijks bestuur van het ZHG is medegebruiker van het gemeentehuis en gebruikt de studiezaal van het gemeente-archief als thuisbasis. ,,De samenwerking met het gemeente-archief is erg goed’’, benadrukt voorzitter Flora de Vrijer. ,,In het gemeente-archief is alles plat, daarin zitten voornamelijk documenten en foto’s. Wij beschikken ook over een archief met driedimensionale artikelen.’’ 

INLOOPSPREEKUUR

Penningmeester JanHein Heimel vult aan: ,,Wij zitten hier elke dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur om vragen te beantwoorden over de geschiedenis van Zeist.’’ 

Secretaris Eric van Meijgaard somt een deel van de activiteiten op waarmee het ZHG zich bezighoudt. Elk kwartaal verschijnt Seyst, een blad dat donateurs thuisgestuurd krijgen en waarin ruimte is voor nieuwe verhalen over de plaatselijke geschiedenis. 

Met enige regelmaat is er een historisch café in Figi waar een bepaald onderwerp laagdrempelig wordt besproken. Recent was dat de luchtwachttorens waarin tussen 1950 en 1968 duizenden vrijwilligers in weer en wind het luchtruim afzochten naar vijandelijke Russische vliegtuigen. Het hoofdkwartier van dit defensieonderdeel was gevestigd in Zeist.

Het Historisch Genootschap organiseert lezingen, filmvertoningen, excursies voor donateurs en, vaak in samenwerking met andere organisaties, tentoonstellingen. 

DONATEURS

Er gebeurt genoeg, bij het ZHG, maar toch zijn er ook zorgen. Het aantal donateurs is vooral door natuurlijk verloop gedaald van rond de achthonderd op het hoogtepunt naar zevenhonderdvijftig nu. ,,Vorig jaar is er netto maar één nieuwe donateur bijgekomen terwijl onze activiteiten zeer goed worden bezocht. We zijn zeker relevant.’’ Op het spreekuur komen bijvoorbeeld mensen die informatie zoeken over hun woning of over een gebeurtenis uit het verleden. 

Donateur worden kan vanaf € 18,- euro per jaar. Aanmelden kan per post: ZHG,  Het Rond 1, 3701 HS, Zeist of door een e-mail naar info@zhg.nl te sturen.

Daarnaast is het bestuur dringend op zoek naar uitbreiding. Er lopen gesprekken met een bestuurskandidaat, maar er is nog behoefte aan een extra algemeen bestuurslid en iemand die verantwoordelijk is voor de communicatie.

Flora: ,,We zitten ook echt te springen om een webmaster. Iemand die handig is met Joomla, we vernieuwen de website en hebben weer voor dat systeem gekozen.’’ Deze klus zou je van huis uit kunnen doen. Een sterke man of vrouw is welkom om te sjouwen bij het inrichten van tentoonstellingen en voor het klaarzetten van een tafel met informatie, bijvoorbeeld bij lezingen.

Mensen die belangstelling hebben voor deze functies kunnen voor meer informatie terecht bij het dagelijks bestuur via info@zhg.nl.

DINGEN UIT ZEIST

De foto bij dit artikel is gemaakt in het archief. Van Meijgaard toont een tennisracket van Broedelet, De Vrijer staat met een gedicht van Nicolaas Beets uit 1850 op de foto en Heimel met een tegel die de familie Van de Poll kreeg bij hun vijftigjarig huwelijk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie