Het organiserend comité, van links naar rechts Nel Barnier, Dinie van Buuren, Rina van Kilsdonk en Siona Snel.
Het organiserend comité, van links naar rechts Nel Barnier, Dinie van Buuren, Rina van Kilsdonk en Siona Snel.

Kunstroute Zeist start met expositie in het Torenlaan Theater

27 september 2023 om 11:15 Kunst

ZEIST ,,Als kunstenaar wil je dat mensen je werk bekijken en natuurlijk is het ook leuk als je wat verkoopt, maar dat is niet het hoofddoel van de Kunst route Zeist,’’ vertelt beeldend kunstenaar en voormalig galeriehoudster Rina van Kilsdonk. Voor de 24e keer zit zij in de organisatie van de Kunst route Zeist, vanaf dag één doet ze mee. Met mede-organisatoren en -kunstenaars Nel Barnier, Dinie van Buuren en Siona Snel vormt ze het comité achter dit evenement.

Of je nu schilder, beeldhouwer, textielkunstenaar, edelsmid, fotograaf of keramist bent, als je in Zeist, Austerlitz, Huis ter Heide, Bosch en Duin of Den Dolder woont of een atelier hebt, mag je meedoen. Er is geen ballottagecommissie; professionele kunstenaars en goede amateurs kunnen zich inschrijven. 

In februari roept de organisatie kunstenaars op om mee te doen aan de Kunstroute Zeist. Die bestaat uit een website (www.kunstroutezeist.nl) waar de deelnemers met een biografie en een werk worden voorgesteld en de open atelierroute, dit jaar op zaterdag 7 en zondag 8 oktober van 12.00 tot 17.00 uur. 

NIEUWKOMERS

Maar liefst 57 plaatselijke kunstenaars doen dit jaar mee. Het merendeel deed al eerder mee, maar Tanja van Heesch, Flox den Hartog-Jager, Hannes Tromp, Ingelies Vermeulen, Rick Koster, Marjo Hamer en Gabrielle Dumas doen voor het eerst mee. Monique Schep -in het begin betrokken bij de organisatie- is na jarenlange afwezigheid weer van de partij als deelnemer. 

Siona Snel ontwierp een handige folder met plattegrond waarop alle kunstenaars duidelijk vindbaar staan aangegeven. Die kaart is gratis op te halen bij ondermeer de VVV-balie in Slot Zeist, de bibliotheek, Heger & Van den Berg en het gemeentehuis. 

,,We hopen dat we mooi weer hebben als de ateliers open zijn. Dan pakken mensen gemakkelijker de fiets en gaan ze van het ene naar het andere atelier,’’ vertelt Rina. ,,Alle ateliers zijn herkenbaar aan de vlag met rood met groene stip’’, vult Nel Barnier aan. De vier vrouwen hopen op mooie bezoekersaantallen en goede gesprekken. Nel: ,,Je moet ook zeker naar de Dieptetuin gaan. Daar exposeert Atelier Totem. Zo de moeite waard.’’ Siona: ,,Ook mensen die me op de socials volgen komen naar mijn atelier om me in het echt te zien en om te zien wie er achter die kunst zit.’’ Het organiserend comité ziet maar één nadeel aan de openstelling van alle ateliers tegelijk. Dinie, lachend: ,,Je hebt geen gelegenheid om elkaars ateliers te bezoeken, want je moet bij je eigen werk zijn om uitleg te geven. Gelukkig is er de tentoonstelling, zodat je toch van elkaars werk kunt proeven.’’

OVERZICHTSTENTOONSTELLING

Als opmaat voor de Kunstroute is er een overzichtstentoonstelling in het weekend van zaterdag 30 september van 12.00 tot 17.00 uur en op zondag 1 oktober van 13.00 tot 17.00 uur. Kunstwerken van de meeste deelnemers aan de Kunstroute zijn te zien in het Torenlaan Theater aan de Torenlaan 38, de makers zijn aanwezig en geven desgewenst een toelichting op het geëxposeerde werk. Zaterdag is er muziek en om 12.30 uur een officiële opening.

ONDERBROEKEN

Rina: ,,Heel bijzonder is de installatie van Marjolein Wortmann die met geborduurde onderbroeken terugkijkt op de coronaperiode. Op de overzichtstentoonstelling is een kleine opstelling hiervan te zien in de kleine zaal van het Torenlaan Theater.’’ In het weekend van de Kunstroute is de grote opstelling inclusief korte film te zien in Loods 21 aan de Pleineslaan in Den Dolder.

Meer informatie op de website: www.kunstroutezeist.nl of op Facebook: www.facebook.com/kunstroutezeist

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie