Annemarie Vogel bij haar geboetseerde zelfportretten. Hoe zie je mij, is de vraag die ze opwerpt.
Annemarie Vogel bij haar geboetseerde zelfportretten. Hoe zie je mij, is de vraag die ze opwerpt.

Jubilerend Kubes exposeert in Slot Zeist: Kunst om te zien en te voelen

19 september 2023 om 09:01 Kunst

ZEIST ‘Blindfluencer’ en aspirant-burgemeester van Leiderdorp Tjarda Struik - nu nog raadslid in Zeist - opende onlangs de jubileumexpositie van Kubes in Slot Zeist. Tot en met 29 oktober zijn daar werken te zien van 27 blinde en slechtziende kunstenaars. Zij zijn aangesloten bij het kunstenaarscollectief van stichting KUBES

Deze landelijk opererende stichting zet zich al 35 jaar in om kunst en cultuur ook toegankelijk te maken voor mensen met een beperkt zicht. Deze bijzondere expositie zet de lustrumviering luister bij. Struik, zelf slechtziend, was onder de indruk van de expositie, waar niet alleen veel te zien is maar waar de meeste kunst ook met de handen gevoeld kan worden. 

Eén van de bijzondere werken waar dat voor geldt is ‘Gezichtsverkenning’ van Annemarie Vogel. De kunstenares is zelf blind en ze vroeg aan allerlei mensen ‘Wil je mijn gezicht beschrijven?’. Audiofragmenten daarvan zijn via een QR-code te beluisteren. Vogel ging daarop zelf aan de slag om in vijf sculpturen van haar hoofd haar eigen zelfbeeld tot expressie te brengen. Ze maakte vijf hoofden die op de expositie allemaal naar de muur kijken, waar haar foto hangt. De beelden zijn niet alleen fascinerend om naar te kijken, je mag ze ook voelen en dat levert weer een totaal nieuwe, andere zintuiglijke ervaring op. 

De kunst in de expositiezalen van Slot Zeist mag normaal gesproken alleen bekeken worden, nu er ook gevoeld kan worden krijgt de kunst een extra dimensie. Dat maakt deze expositie juist ook voor mensen zonder visuele beperking extra spannend om te bekijken, omdat ze hier zien en voelen kunnen combineren.

KUNSTENAARS VERTELLEN

Op de expositie zijn tachtig werken te zien. Een groot aantal is ook te koop.  De werken zijn zowel ruimtelijk als in het platte vlak en bestaan uit verschillende materialen. Van installaties tot beeldhouwwerken en van schilderijen tot papierkunst.
De exposerende kunstenaars zijn in de weekenden regelmatig zelf aanwezig om bezoekers te woord te staan. Om een inkijkje te geven in hun belevingswereld kan je als bezoeker een zogenaamde ‘ervaringsbril’ opzetten om de kunst zelf ook met beperkt zicht te ervaren. De brillen bootsen het zicht bij verschillende soorten oogaandoeningen na, zoals maculadegeneratie, staar en kokervisus. De makers vertellen over hun drijfveren en er draait ook een korte film over stichting KUBES. Het wordt duidelijk dat, waar de visuele waarneming van de buitenwereld tekort schiet, de innerlijke verbeeldingskracht vaak des te groter is.

KINDEREN

Slot Zeist en Kubes organiseren tijdens deze tentoonstelling speciale activiteiten voor kinderen. Leerlingen van basisscholen komen op bezoek en worden onder andere ontvangen door een vakdocent van KunstenHuis Idea. Ze kunnen zelf ervaren hoe het is om met beperkingen om te gaan. Ze gaan bijvoorbeeld voorwerpen beschrijven die in voelboxen zitten. Hoe doe je dat als je iets niet kunt zien maar wel je andere zintuigen kan gebruiken? Klasgenootjes maken dan een tekening op basis van die beschrijving.

KUBES

De kunstenaars die hier exposeren zijn aangesloten bij de Stichting KUBES, een ontmoetingsplaats waar mensen met en zonder visuele beperking samen kunst en cultuur ervaren. De stichting faciliteert al 35 jaar de kunstbeleving voor blinden en slechtzienden en ook de vrijwilligers ervaren hier een verbreding van hun horizon. 

BEZOEKINFORMATIE

De expositie is te zien van dinsdag tot en met zondag van 11 tot 17 uur in de expositiezalen van Slot Zeist. In het weekeind zijn enkele van de exposerende kunstenaars aanwezig. Voor een hapje en een drankje bent u al vanaf 10 uur welkom in de Orangerie. Een kaartje kost 6 euro voor volwassenen. Kijk voor meer informatie op slotzeist.nl

'Blindfluencer' Tjarda Struik opende de expositie in Slot Zeist.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie