Deze foto illustreert het project Vollenhove Vooruit!
Deze foto illustreert het project Vollenhove Vooruit! Gemeente Zeist

Vijftig jaar Vollenhove: bewoners vieren feest

24 juni 2022 om 08:24 Maatschappelijk

ZEIST Het is feest in Vollenhove! De wijk bestaat 50 jaar. Op initiatief van de bewoners en in samenwerking met verschillende partijen worden de komende weken verschillende activiteiten georganiseerd: een braderie, een sportclinic voor jong en oud en het jubileumjaar wordt feestelijk afgesloten op 24 september met het Smaak en Vermaak-event.

Op 25 juni van 9 tot 16 uur is er een braderie in het winkelcentrum van Vollenhove. Er zijn ook leuke activiteiten voorkinderen. Zo is er een clown, een springkussen en een suikerspinmachine. 

Voor 2 juli wordt doorSportief Zeist en FC Utrecht een sportclinic georganiseerd op het ontmoetingsplein en park Vollenhove. Jongeren uit Vollenhove hebben hierbij een actieve rol. Bezoekers kunnen deelnemen aan yoga, bootcamp en een voetbaltoernooi. 

CULTUREEL FEEST De feestelijke zomer wordt afgesloten met een cultureel feest op het ontmoetingsplein & park Vollenhove: Smaak & Vermaak op 24 september. 

De wijk Vollenhove is ruim 100 nationaliteiten rijk, waarvan een aantal zich tonen tijdens deze culturele dag. Zo is er dans, muziek, eten en drinken. Iedereen is uitgenodigd om deel te nemen aan de activiteiten. 

ORGANISATIE Carole Klappe trekt samen met andere bewoners de organisatie van de events: ‘Bewoners zijn enorm gemotiveerd om dit te organiseren. Met elkaar zorgen we dat het in onze buurt gezellig is.’

MEANDEROMNIUM Welzijnsorganisatie MeanderOmnium ondersteunt de organisatie. Ritish Debisarun van MeanderOmnium benadrukt het belang van evenementen zoals 50 jaar Vollenhove: ‘Dit evenement zorgt voor verbinding. In een wijk als Vollenhove draagt het bij aan een andere sfeer en beleving. Het is mooi om te zien hoe bewoners uit verschillende flats actief zijn in de organisatie. Zo zit deMontessoriflat naast de braderie en is daardoor erg betrokken. Ook helpen jongeren uit de wijk mee met de sportclinics.’

DOOR DE JAREN HEEN Vollenhove werd tussen 1965 en 1970 gebouwd. Door corona vindt het feest rondom het 50-jarig jubileum dit jaar plaats. De wijk Vollenhove is vernoemd naar het nabijgelegen landschapVollenhoven. Veel mensen kennen het witte huis dat aan de Utrechtseweg ligt. Omdat in Overijssel een gelijk genaamde plaats is, hebben ze uiteindelijk de ‘n’ weggelaten. 

L-FLAT De L-flat (1968) was vroeger de grootste flat van Europa. Het is nog steeds de grootste flat van Nederland. De afgelopen jaren wasd e wijk niet altijd positief in het nieuws. Er zijn veel activiteiten in de wijk om bij te dragen aan de saamhorigheid en het verbeteren van de leefomgeving. Zo worden flats gerenoveerd en organiserende gemeente, welzijnsorganisaties en bewoners verschillende activiteiten.

EERSTE KIND Joyce Verweij woonde vanaf 1972 drie jaar lang in de Montessoriflat. Ze kreeg haar eerste kind in Vollenhove en begon daar haar tweede huwelijk. De wijk heeft veel herinneringen voor haar. Inmiddels woont ze weer in dezelfde flat: ‘Ik woon in een heerlijke flat. Dat er meer dan 100 nationaliteiten in de wijk zijn vind ik alleen maar leuk en interessant. Laten we van elkaar leren’. Voor mensen met vooroordelen over de wijk heeft ze een oproep: ‘Kom eens langs. Praat met bewoners. De wijk verandert positief. Ik kijk vanuit mijn keuken uit op buurtcafé ’t Volle Hof en ik zie heel veel mensen het daar gezellig met elkaar hebben.’ 

VOLLENHOVE VOORUIT En ook Carole Klappe, bewoner en betrokken bij de organisatie benadrukt de kansen voor de wijk: ‘Ik ben een voorstander om naar het nu te kijken. Wat we nu, samen, verder kunnen opbouwen. Want we moeten het met elkaar doen.’De festiviteiten rondom 50 jaar Vollenhove zijn onderdeel van ‘Vollenhove Vooruit’, een buurt aanpak waarin bewoners en professionals samenwerken om in de komende jaren Vollenhove met tal van activiteiten en projecten een boost te geven.’

Dit is een artikel door Simone Oosterbaan van Podium | communiceren beleven leren

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie