Samen met wethouder Hoogstraten, collega's van Samen Duurzaam Zeist en mensen van de vrijwilligerscentrale, legde Wierenga (midden) zijn tegel.
Samen met wethouder Hoogstraten, collega's van Samen Duurzaam Zeist en mensen van de vrijwilligerscentrale, legde Wierenga (midden) zijn tegel. Carol Dohmen

Nieuwe tegel in Walk of Fame Zeist

9 maart 2023 om 13:53 Maatschappelijk

ZEIST Herman Wierenga heeft dinsdag 7 maart een tegel gelegd in de Zeister Walk of Fame. Wierenga werd in december 2022 verkozen tot Vrijwilliger van het Jaar, vanwege zijn niet aflatende inzet voor een duurzamere leefomgeving. Hij is mede-oprichter van Samen Duurzaam Zeist. De tegel is een onderdeel van de prijs.

Ondanks de kou heerste er een feestelijke stemming bij het leggen van alweer de vijfde tegel voor de Vrijwilliger van het Jaar. De individuele prijs is, naast een groepsprijs, in het leven geroepen als blijk van waardering voor de inzet en toewijding van al die vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor de Zeister samenleving. Wierenga: ,,Ik vind het een bijzondere gedachte dat mijn naam op deze plek een aantal jaren zichtbaar blijft. Maar het gaat om de vrijwilligers van Samen Duurzaam Zeist en het belang van meer duurzaamheid. Dat is voor mij de kern.” 

BOERENZOON EN BIOLOOG

Wierenga wilde na zijn pensioen iets terugdoen voor de gemeente Zeist. ,,Tijdens mijn werkzame leven lukte dat niet, ik had een drukke baan bij het toenmalige Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselkwaliteit. Ik heb altijd genoten van al het moois in Zeist. ik heb burgemeester Janssen benaderd en gevraagd wat ik kon doen. Dat is toevallig iets met duurzaamheid geworden, maar het had ook iets anders kunnen worden.” Om even later te relativeren: ,,Misschien is het niet helemaal toeval, ik ben ook nog boerenzoon en bioloog. Ik ben begonnen met het platform Stadslandbouw, samen met Roel van Nieuwstadt.”  

VERDIEND

Wethouder Laura Hoogstraten sprak Wierenga kort toe. ,,Het is mooi dat je de andere vrijwilligers van Samen Duurzaam Zeist noemt. Maar ik ga niet met je in discussie wie de prijs toekomt. Jij hebt hem dubbel en dwars verdiend.” 

VIERKANTE TEGELS

De ‘Walk of Fame’ ligt tussen de Slotlaan en de Huydecoperweg. Karla de Paauw van de Vrijwilligerscentrale Zeist. ,,Ik ben in 2018 het centrum van Zeist rondgefietst om te kijken waar vierkante stoeptegels liggen. Overal zijn klinkers, behalve hier!” De plek vormt een mooie overgang tussen het drukke centrum en het groene Wilhelminapark. Er is ruimte voor extra tegels in de toekomst. Wierenga: ,,Ik hoop dat de aandacht via mij alle inwoners stimuleert om op hun eigen manier met duurzaamheid aan de slag te gaan. Niet alleen ideeën, vooral realisatie.”


Carol Dohmen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie