De nieuwbouw is bijna gereed voor de komst van asielzoekers.
De nieuwbouw is bijna gereed voor de komst van asielzoekers. Jaap van den Broek

Nieuwbouw AZC op Kamp van Zeist bijna klaar

23 maart 2023 om 15:01 Maatschappelijk

ZEIST / SOESTERBERG Het ziet er naar uit dat de eerste bewoners in mei terecht kunnen in het nieuwe AZC op Kamp van Zeist. Carolien Bruinink is verantwoordelijk voor de coördinatie van de vrijwilligers. Zij vindt het belangrijk dat er voldoende mensen zijn om hen te begeleiden. Er zijn in de noodopvang op de huidige locatie al veel vrijwilligers uit Soesterberg en Zeist actief, maar door de komst van nog eens tweehonderd asielzoekers is meer hulp nodig.

Over anderhalve maand gaan eerst de tweehonderd bewoners van de bestaande noodopvang over naar de nieuwbouw op hetzelfde Kamp. Daarna volgen vluchtelingen die uit Ter Apel of andere opvanglocaties komen. Opvang en begeleiding van vooral de groep nieuwkomers zijn belangrijk, zegt Bruinink. Ze komen immers uit een moeilijke situatie en verdienen nu eerst rust en ontspanning. Vrijwilligers kunnen daaraan een belangrijke bijdrage leveren. 

MAXIMAAL VIERHONDERD

Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) heeft met de gemeente Soest en met Zeist  afgesproken dat er in totaal niet meer dan vierhonderd  bewoners gehuisvest worden op de nieuwe locatie. Omwonenden en vertegenwoordigers van de gemeenten Soest en Zeist kunnen in april een uitnodiging van het COA verwachten voor een kennismaking en een rondleiding in het nieuwe asielzoekerscentrum. 

Zodra het nieuwe centrum bewoond kan worden, gaat de noodlocatie dicht. Deze wordt vervolgens ontmanteld, waarna het gebied wordt teruggegeven aan de natuur en in beheer komt bij het Utrechts Landschap. Dat is trouwens de toekomst van het hele voormalige Kamp van Zeist.

EIGEN KAMER

Volgens locatiemanager Gerben van Os van het COA krijgen alle bewoners in tegenstelling tot de situatie in de huidige noodopvang straks een eigen kamer. Er komt  een gezamenlijke kookgelegenheid. Ze krijgen ook een pinpas waarmee ze zelf boodschappen kunnen doen in de lokale supermarkt. Het huishoudgeld krijgen ze op hun eigen pinpas gestort. Zo kunnen ze zelf bepalen wat ze belangrijk vinden en waaraan ze het geld uitgegeven. 

‘WARM WELKOM’

Van Os vindt het van belang dat de nieuwkomers een warm welkom krijgen in de plaatselijke samenleving en daarin opgenomen worden. Dat zal voornamelijk in Soesterberg zijn, want daarheen is de afstand aanmerkelijk korter dan naar Zeist. Ervaring met de bewoners van de noodopvang heeft geleerd dat de mensen uit Kamp van Zeist inderdaad bijna altijd voor Soesterberg kiezen als ze boodschappen gaan doen of alleen maar een wandeling maken. 

De noodopvang is langer in gebruik dan oorspronkelijk de bedoeling was. De realisatie van het nieuwe asielzoekerscentrum liep vertraging op, ondermeer doordat bouwmaterialen niet leverbaar waren. Als het straks bewoond wordt, gelden voor bezoekers dezelfde regels als voor de noodopvang: een bezoek kan alleen of afspraak of na aanmelding bij de receptie.

Wie ideeën of interesse heeft om vrijwilligerswerk te doen op Kamp van Zeist kan een e-mail sturen aan Carolien Bruinink van de Vrijwilligercentrale Zeist via info@vczeist.nl

Jan van Steendelaar
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie