Wethouder Laura Hoogstraten in gesprek met Marischka Verbeek, de vrijwilliger van het jaar 2023.
Wethouder Laura Hoogstraten in gesprek met Marischka Verbeek, de vrijwilliger van het jaar 2023.

Marischka Verbeek Zeister vrijwilliger van het jaar

8 december 2023 om 08:24 Maatschappelijk

ZEIST Dé vrijwilliger van 2023 in de gemeente Zeist is Marischka Verbeek. Van de drie kandidaten in de verkiezing kreeg zij de meeste publieksstemmen. Marischka Verbeek werkt twee dagen per week als vrijwilliger bij de Weggeefwinkel, waar ze het kledingwinkeltje onder haar hoede heeft. Op dinsdag zoekt ze de kleding uit en op woensdag staat ze in het winkeltje als de Weggeefwinkel open is. De verkiezing is georganiseerd door de Vrijwilligerscentrale en de Van Tellingen-Pulstichting. De bekendmaking van de winnaars vond donderdag 7 december plaats in het TorenlaanTheater, op de Nationale Dag van de Vrijwilliger.  

De andere twee kandidaten voor de titel vrijwilliger van het jaar waren Theo de Vries en Anne Welling. Theo de Vries werkt als vrijwilliger bij het Wijkinloophuis Kerckebosch, waar hij onder meer gastheer is. Anne Welling houdt als vrijwilliger bij het Leger des Heils onder meer een maatschappelijk spreekuur voor mensen zonder vast huisadres.

De vrijwilliger van het jaar krijgt een plekje in de Walk of Fame met een tegel met haar naam erop. De Walk of Fame ligt op de doorgang van de Slotlaan naar het Wilhelminapark.


De rondleiders van Gilde Zeist wonnen de groepsprijs in de categorie Cultuur.

Er werden ook dit jaar prijzen uitgereikt aan groepen vrijwilligers, in drie categorieën. In de categorie cultuur wonnen de rondleiders van Gilde Zeist van het Internationaal LiedFestival Zeist. De rondleiders hebben in 2023 meer dan 6000 mensen meegenomen op wandelingen, fietstochten en rondleidingen door de gemeente Zeist. Dan vertellen ze verhalen over de geschiedenis van pleinen en straten, over de natuur en over tuinen en kunst. Het Liedfestival organiseert een twee weken durend festival in het voorjaar waarin het lied centraal staat, en doet daarnaast veel aan het bevorderen van zingen en de zangkunst.

In de categorie maatschappelijk ging de prijs naar de de chauffeurs van de voedselbank, die iedere week kratten met brood, fruit en groente ophalen bij winkels in Zeist, en wekelijks een rit maken naar het distributiecentrum van de Voedselbank in Arnhem. Andere genomineerden waren het atelier van de Kringloopwinkel, waar vrijwilligers onder andere gordijnen en tochtwormen maken voor mensen, die daar zelf de middelen niet voor hebben, en de Weggeefwinkel Zeist, waar spullen worden ingezameld die gratis of tegen een kleine vergoeding een nieuw bestemming krijgen.


Lobbus won de groepsprijs in de categorie zorg en welzijn.

Stichting Lobbus werd de winnaar in de derde categorie, zorg en welzijn. De vrijwilligers van Stichting Lobbus organiseren drie speelweken in de zomervakantie, voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Tijdens de speelweek zijn er allerlei activiteiten zoals sport, koken en knutselen. De andere genomineerden waren Warande Heerewegen en de vrijwilligers van Austerlitz Zorg. De grote groep vrijwilligers bij Warande Heerewegen helpt bij allerlei activiteiten, zoals koffie drinken met een bewoner, of samen een wandeling of fietstocht maken. Austerlitz Zorgt is een coöperatie die steun, zorg en hulp organiseert voor ouderen in het dorp zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen.

Een jury heeft de eerste selectie gemaakt uit alle aanmeldingen voor de vrijwilligersprijzen en daarna kon elke inwoner van de gemeente Zeist zijn stem uitbrengen op de genomineerden. De groepswinnaars krijgen ieder 2000 euro, die ze moeten inzetten voor een concreet doel binnen hun organisatie. Gilde Zeist gaat bijvoorbeeld investeren in nieuwe kleding en een nieuwe website.

De rondleiders van Gilde Zeist wonnen de groepsprijs in de categorie Cultuur.
Lobbus won de groepsprijs in de categorie zorg en welzijn.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie