Burgemeester Janssen verraste Wim Edelman met een koninklijke onderscheiding.
Burgemeester Janssen verraste Wim Edelman met een koninklijke onderscheiding. Gemeente Zeist

Koninklijke onderscheiding voor Wim Edelman

· leestijd 1 minuut Mensen

UTRECHT / ZEIST Bij zijn afscheid als penningmeester van de Remonstrantse Gemeente Utrecht kreeg Wim Edelman uit Zeist zaterdag een koninklijke onderscheiding uitgereikt. Burgemeester Janssen ging ervoor naar de Geertekerk in Utrecht.

ZONDAGSCHOOL Edelman (76) is al 55 jaar actief als vrijwilliger. ,,Ik ben ooit gevraagd als bestuurslid van de roeivereniging en nooit meer gestopt met vrijwilligerswerk.’’ Toen zijn kinderen klein waren, was hij leider op de zondagschool in zijn toenmalige woonplaats Rotterdam. 

POLITIEK Hij zat in het bestuur van een politieke partij, was mantelzorger voor twee dames op leeftijd en dat deed hij allemaal naast zijn werk. 

BUSLIJNEN ,,Ik heb altijd in het openbaar vervoer gewerkt, heel lang bij busmaatschappij Centraal Nederland. Mijn hand is nog te herkennen in het lijnennet in Zeist. De laatste jaren voor mijn pensioen heb bij het Bestuur Regio Utrecht gewerkt, ook voor het openbaar vervoer. Daar was ik ook voorzitter van de ondernemingsraad.’’ 

Hij lacht: ,,Na mijn pensioen heb ik gewoon meer werk in de onbetaalde sfeer opgepakt.’’

KERKENRAAD De afgelopen zes jaar heeft Edelman als penningmeester de financiën van de Remonstrantse Gemeente Utrecht op orde gebracht. Als voorzitter van de kerkenraad was hij een belangrijke spil bij de samenvoeging van de Leeuwenberghgemeente en de Remonstrantse Gemeente Utrecht.

NIERDONOR Naast al dat vrijwilligerswerk deed Edelman nog iets heel bijzonders. Hij stond in 2015 als anoniem donor een nier af. De directe aanleiding daarvoor was het bericht dat de directeur van de Nierpatiëntenvereniging in 2014 anoniem donor was geweest, een bericht dat in de wereld van de nierpatiënten veel indruk had gemaakt.

LINTJE Vanwege zijn inspanningen is Wim Edelman benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. ,,Ik had geen idee dat dit me te wachten stond. Ik wist wel dat tijdens de vergadering aandacht zou zijn voor mijn afscheid, maar dit was echt een verrassing.’’

advertentie
advertentie
Afbeelding
Winters genieten op de Heuvelrug 4 uur geleden
Afbeelding
Tamara Louw maakt kerstfoto’s bij Nijhof 11 uur geleden
Afbeelding
Goede Sint in Gouden Koets EXTRA FOTO’S 11 uur geleden
Afbeelding
Stembus voor NPO Radio 2 Top 2000 rijdt weer gisteren
Afbeelding
Aanmelding Nationale Vrijwilligersprijzen 2023 van start gisteren
Afbeelding
WensAmbulance Utrecht zoekt opslagruimte 4 dec, 18:36
Afbeelding
Samen eten tijdens de feestdagen: voor iedereen een gezellige kerst 4 dec, 13:54