Afbeelding
Eigen foto Meer Bomen Nu Utrecht

Help mee met verplanten van ‘tweedehands bomen’

1 november 2023 om 13:25 Natuur en milieu

DOORN / ZEIST / REGIO Deze winter is de tweede maal dat Meer Bomen Nu Utrecht in samenwerking met de provincie van start gaat. Vorig jaar zijn er uiteindelijk meer dan 52.000 bomen en struiken gered, uitgegraven en weggegeven. De hoop is dit jaar weer alle doelen te overtreffen. 

De campagne start op Landgoed Zonheuvel aan de Amersfoortseweg 98 in Doorn, op vrijdag 4 november, 11.00 uur. Wilt u komen helpen of bomen ophalen?: Dit kan via deze link.

Gedeputeerde Mirjam Sterk is enthousiast: ,,Het verplaatsen van bomen en struiken is een goedkope en duurzame manier om Utrecht te vergroenen. Extra mooi vind ik dat, doordat het verplaatsen door vrijwilligers gebeurt, Meer Bomen Nu ook nog eens voor verbinding zorgt. Prachtig dat op deze manier een bijdrage wordt geleverd aan het afremmen van klimaatverandering en het herstellen van de biodiversiteit.’’
Op Landgoed Zonheuvel in Doorn is de opening; waar zowel bomen worden geoogst, opgeslagen in de bomenhub, en ook verplant op eigen Landgoed. De Doornse wethouder Haaxma gaf vorige winter het startschot van het verplantseizoen van deze hub. Sinds vorige winter is deze bomenhub de grootste in Utrecht.

ZAAILINGEN

‘Tweedehands’ bomen zijn overal. Elke boom maakt jaarlijks vele zaailingen. Veel van deze zaailingen overleven het niet omdat ze opkomen op ongeschikte plekken. Ze staan bijvoorbeeld te dicht bij het pad en worden om die reden afgemaaid. In samenwerking met tal van boswachters en groenbeheerders scheppen de vrijwilligers van Meer Bomen Nu deze kansarme boompjes met wortel en al uit. Vervolgens worden ze gratis uitgedeeld aan iedereen die ze wil hebben, zodat ze op een gunstigere locatie kunnen uitgroeien tot volwassen boom.
De methode is onbeperkt schaalbaar, want elke boom maakt jaarlijks zaailingen. De plantlocaties van nu zijn over enkele jaren weer oogstlocaties voor nieuwe jonge zaailingen. De campagne versnelt vergroening en dat is klimaatwinst. De boompjes zijn veelal inheems en worden altijd in een diverse mix uitgedeeld, waarmee de campagne een grote bijdrage levert aan de biodiversiteit.

IEDEREEN KAN MEEDOEN

Iedereen kan meedoen. Groenkennis is hiervoor geen vereiste, alleen een gezonde dosis enthousiasme. Mensen die bomen willen kunnen zich aanmelden via de website www.meerbomen.nu/ikwilbomen. Mensen die willen helpen kunnen zich melden via www.meerbomen.nu/ikwilhelpen. Ook heel handig is de gloednieuwe app. Alle informatie staat er overzichtelijk bij elkaar. De app is gratis te verkrijgen via www.meerbomen.nu/app of via de app store.
 

Voor meer informatie en de gehele Utrechtse verplant agenda bezoek www.meerbomen.nu/utrecht

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie