Irene Alberti en Gert Verbeek zijn vrijwilligers bij stichting De Paraplu.
Irene Alberti en Gert Verbeek zijn vrijwilligers bij stichting De Paraplu. Ellis Plokker

Plezier en energie bij Paraplu

12 september 2021 om 14:15 Overig

Zeist De paraplu organiseert op dinsdag- en donderdagavond activiteiten voor mensen met een verstandelijke beperking vanaf 16 jaar. Zij kunnen twee avonden in de week bij de Paraplu aan de slag met speelse, creatieve of technische activiteiten. Vrijwilligers Gert Verbeek en Irene Alberti vertellen over hun werk.

Ellis Plokker

Gert Verbeek werkt al 42 jaar als vrijwilliger bij Stichting De paraplu, een stichting die twee avonden in de week activiteiten organiseert voor mensen met een verstandelijke beperking of autisme. Op dinsdagavond zijn er activiteiten als techniek, koken, knutselen, muziek en dansen. Het stijldansen is nog even met afstand vanwege corona. Op donderdagavond is er tekenen en schilderen, eenvoudig Engels, computerles en muziek. Koekenbakken is een nieuwe activiteit. Verbeek: ,,De deelnemers drinken ook samen koffie in de pauze. Ze zeggen vaak dat het bij De paraplu zo leuk en gezellig is. Toen we dichtwaren tijdens corona, belde een deelnemer me op om te vragen of het wel weer open ging. Dat maakt dat het vrijwilligerswerk dat wij doen, ook heel leuk is. We zien veel blije gezichten. “

Irene Alberti is coördinator van de dinsdagavond bij de activiteiten van de Paraplu. Ze houdt overzicht en begeleidt de activiteitenbegeleiders. Ze valt in als een begeleider er niet is, ontvangt bezoekers en nieuwe deelnemers en leidt ze rond. Ze doet dit werk, omdat ze het leuk vindt om met mensen met een verstandelijke beperking te werken: ,,Ze zijn open, vrolijk en vaak optimistisch. We delen ook verdriet met elkaar, ook dat is mooi. Zelfs als ik op een avond een keer geen zin heb om naar De Paraplu te gaan, dan kom ik altijd vol energie weer thuis. Het is gewoon ontzettend leuk om te doen.”

Koekenbakkers Per avond zijn er bij De Paraplu zo’n acht activiteitenbegeleiders, voor ongeveer vijftien groepen met een wisselend aantal deelnemers. Bij een paar groepen is er is nog plaats, zoals bij stijldansen en techniek op dinsdagavond. Bij techniek werken ook mensen aan modelbouw. Op donderdagavond is er nog plaats bij computerles en koekenbakken. Door het jaar heen organiseert De paraplu ook grotere activiteiten, zoals met kerst en met carnaval. Op dit moment heeft De Paraplu geen nieuwe begeleiders nodig, maar Verbeek en Alberti zijn wel op zoek naar een coördinator voor de donderdagavond. 

Verbeek is penningmeester bij de stichting. Hij zoekt een nieuw bestuurslid, iemand die een keer in de maand mee wil vergaderen en die thuis is in communicatie en sociale media. Hij vertelt: ,,We willen graag meer mensen bereiken. De deelnemers die nu komen, wonen meestal begeleid, maar er zijn ook mensen met een verstandelijke beperking, die nog bij hun ouders wonen. Die bereiken we nu niet. Het werk is heel leuk. Ik ben gepensioneerd, hiermee ben ik nuttig bezig. Ik zie dat het mensen vrolijk maakt, ze hebben contact met elkaar en het is gezellig.” 

De activiteiten zijn op dinsdag- en donderdagavond van 19.00 tot 21.00 uur in schoolgebouw De Meerklank, aan de Oude Arnhemseweg. Iedereen is welkom om een keer komen kijken.

www.deparapluzeist.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie