De Raad bespreekt het voorstel in haar vergadering van 12 oktober.
De Raad bespreekt het voorstel in haar vergadering van 12 oktober. Foto: René Borkent

Meer laadpalen voor elektrische auto’s

8 oktober 2021 om 18:34 Overig

De gemeente Zeist wil het aantal laadpunten voor elektrische auto’s in de komende jaren fors uitbreiden. Het is de bedoeling dat een externe marktpartij verantwoordelijk wordt voor het beheer en de uitbreiding van het aantal laadpunten. De gemeenteraad bespreekt het voorstel in de raadsvergadering van komende dinsdag 12 oktober.

door René Borkent

Zeist - ,,Het laadnetwerk moet elektrisch rijden toegankelijk en aantrekkelijk maken, optimaal bijdragen aan vermindering van de CO2-uitstoot en piekbelasting van het elektriciteitsnet voorkomen’’, staat in het voorstel.
Voor Zeist is mobiliteit met 33 procent een grote energievrager. Alleen wonen kost meer energie: 37 procent. Het kabinet wil dat alle nieuw verkochte auto’s in 2030 uitstootvrij zijn.
In Zeist werd vorig jaar het 220ste publieke laadpunt in werking gesteld. Er zijn vorig jaar zestig laadpunten geplaatst - exclusief de veertig laadpunten op laadplein Zinzendorf. Als de huidige groei doorzet zijn er in 2024 420 laadpunten. In 2030 zijn er nog duizend meer nodig: 1420. Om dit aantal te halen wil de gemeente ‘doorgaan met het proactief plaatsen van laadpalen’.
Verder is het de bedoeling dat het eigen wagenpark van de gemeente in 2030 volledig elektrisch is, op de vrachtwagen na.
Marktpartijen moeten de snelladers gaan plaatsen. De gemeente zelf levert vanaf dit jaar geen financiële bijdrage voor het plaatsen van de laadpalen. Kosten voor het verplaatsen of verwijderen van laadpalen komen wel ten laste van de gemeente.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie