Tiny house bij Kamp van Zeist.
Tiny house bij Kamp van Zeist. Carolien Paasman

COA: opvang op Kamp van Zeist

3 januari 2022 om 15:50 Overig

ZEIST Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vraagt het college van Zeist medewerking te verlenen aan de opvang van maximaal zevenhonderd asielzoekers op het terrein van het Kamp van Zeist.

door Carolien Paasman

Het COA hoopt vanaf 1 april de eerste mensen te huisvesten in tijdelijke woongebouwen. Die moeten komen op het terrein waar nu tiny houses staan. Die huisjes gaan dan naar een andere plek op het Kamp van Zeist. De opvanglocatie blijft maximaal vijf jaar in gebruik.
Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft alle gemeenten in oktober vorig jaar gevraagd naar mogelijkheden voor opvang vluchtelingen. In afstemming met het college van Soest hebben burgemeester en wethouders van Zeist laten weten dat ze willen meewerken aan een noodopvanglocatie op het Kamp van Zeist. Naar aanleiding hiervan heeft het COA Zeist om medewerking gevraagd.

Van 2014 tot 2018 was hier ook een opvanglocatie voor vluchtelingen gevestigd. Daarnaast is op dit terrein Detentiecentrum Zeist gevestigd, een gevangenis waar mensen zitten die terug moeten naar hun land van herkomst.

De gemeente Soest organiseert voor woensdag 19 januari een gespreksavond met inwoners over dit verzoek van het COA. Kamp van Zeist ligt dan wel op Zeister grondgebied, maar Soesterberg ligt op loopafstand. 

Het college van Zeist bespreekt het verzoek van het COA dinsdag. De gemeenteraad kan dan op 25 januari een beslissing nemen. Deze vraag van het COA staat los van de huisvesting van Afghaanse evacués op het Walaardt Sacré Kamp in Huis ter Heide.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie