'Ouderen dreigen tussen wal en schip te geraken.'
'Ouderen dreigen tussen wal en schip te geraken.' redactie hah

‘Visie ouderenzorg ontbreekt volledig’ (reactie van lezer)

24 januari 2022 om 11:48 Overig

Lees ook

Gemeente, stop zorgmultinationals in Zeist, visie ouderenzorg ontbreekt volledig! Uit de Zeister omgevingsvisie welke nu ter inzage ligt staat hierover slechts één zin vermeld: Welke woonzorgconcepten zijn er al en waar is behoefte aan?

Het zal de gemeente Zeist niet ontgaan zijn dat met het verdwijnen van de verzorgingshuizen een pijnlijk knelpunt is ontstaan in de ouderenzorg ook in de gemeente Zeist. Mantelzorgers worden overbelast en lopen hierin vast en richten zich hierover begin 2020 in een brandbrief aan Hugo de Jonge.
Ook in Den Dolder/Bosch en Duin wachten al veel te lang direct omwonenden ouderen van het ‘Bethesdaterrein’, veelal alleenstaand, op nieuwbouw van de nu verouderde dertig zorgwoningen. Het betreft ouderen die door het verdwijnen van de verzorgingshuizen, en geen verpleeghuisindicatie hebben, nu tussen de wal en het schip dreigen te geraken en noodgedwongen hun laatste levensfase vaak in eenzaamheid moeten doorbrengen.
Doordat zij niet door kunnen stromen laten zij ook geen, veelal grote, gezinswoningen achter. Dit zou zo ook een bijdrage kunnen leveren aan de grote woningnood ook in de gemeente Zeist.

In plaats van ouderenhuisvesting voor de buurt, de ‘gewone’ bejaarde, dreigt er nu een onacceptabel disproportioneel appartementencomplex met 128 zorgwoningen gerealiseerd te gaan worden op het Bethesda-terrein. Hier ligt geen enkele zorgvisie aan ten grondslag. Een lucratief verdienmodel voor de Franse multinational Orpea.
In navolging op de noodkreet aan de politiek hebben ook wij begin 2020 een verzoek gedaan aan wethouder Fluitman (portefeuille ouderenzorg en wonen) om met enkele ervaringsdeskundigen uit de medische wereld en ouderenzorg, met een duidelijke zorgvisie, hierover met elkaar in gesprek te gaan. Maar er werd door de wethouder afwijzend op gereageerd. De wethouder onwaardig, als gekozen volksvertegenwoordiger.
Nu, twee jaar later, dreigen er meerdere grootschalige woon-zorgcomplexen te worden gebouwd in Zeist waar geen enkele visie aan ten grondslag ligt. Een voorbeeld is de sloop en nieuwbouw van de Terp op de Baarnseweg 6 in Bosch en Duin. Sloop van achttien eenheden en het terugbouwen van een megalomaan complex met 52 eenheden.

Waar de gemeente Zeist burgerparticipatie hoog in het vaandel heeft, wijst de praktijk uit dat dit niet gewenst is. Een gemiste kans!

w.g. Lida de Jager, Den Dolder

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie