De digitale aanbieding van de petitie aan de gemeenteraad van Zeist.
De digitale aanbieding van de petitie aan de gemeenteraad van Zeist. René Borkent

Vluchtelingen naar Kamp Zeist

26 januari 2022 om 01:17 Overig

ZEIST Het college van burgemeester en wethouders van Zeist kan verder gaan met z’n gesprekken  met het COA over de opvang van vluchtelingen op Kamp Zeist.

René Borkent

Het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) had voorgesteld om Kamp Zeist voor de komende 5 jaar in te richten voor de opvang van 700 vluchtelingen. Maar dat aantal is te hoog, denkt de raad. Een goede menselijke opvang van de vluchtelingen is belangrijk, maar we moeten ook de bewoners van Soesterberg niet vergeten. Dat was in grote lijnen waar de politieke partijen dinsdagavond op uit kwamen.

De coalitiepartijen VVD, GroenLinks, CDA, CU/SGP en oppositiepartij PvdA vroegen het college om in de gesprekken met het COA uit te komen op de plaatsing van zo’n 400 vluchtelingen. Voor een groter aantal zijn de voorzieningen buiten Kamp Zeist, zoals onderwijs, sport en ander maatschappelijke aanbod niet toereikend, denkt de raad.

Liever geen aantallen

Wethouder en loco-burgemeester Sander Jansen had liever helemaal geen aantallen genoemd. ,,We zoeken naar een passend aantal’’, zei hij. ,,En hoeveel mensen zijn passend? Dat is juist de zoektocht die we samen moeten doen.’’

Alleenstaande mannen

De raad vroeg ook aandacht voor de samenstelling van de groep mensen die komt te wonen op Kamp van Zeist. Coalitiepartijen en de PvdA deden samen een voorstel dat neerkomt op: niet te veel alleenstaande jonge mannen, maar liever gezinnen. En de opbouw van de opvang zou geleidelijk moeten plaatsvinden zodat er niet in één klap heel veel nieuwe bewoners zouden komen. De raad steunde dit idee en ook Jansen had er geen moeite mee. Hij denkt dat de gemeenten Zeist en Soest kunnen zorgen voor opvang op een veilige, leefbare manier voor alle betrokkenen.

NDZ en SP stemmen tegen

De raad stemde in met het voorstel voor de huisvesting. Alleen Nieuw Democratisch Zeist (NDZ) en de SP stemden uiteindelijk tegen. Een voorstel van de SP om het aantal bewoners vooraf al te beperken tot 250 in het eerste jaar en dan te kijken hoe het verder kan, haalde het niet.

Hoe het nu precies verder gaat op Kamp van Zeist is nog niet te zeggen. Er volgen nog vele gesprekken tussen COA en gemeenten. Ook de vraag wat er nu gaat gebeuren met de Tiny houses is nog niet beantwoord. ,,Dat gaan we zorgvuldig afhandelen’’, zei Jansen.

Petitie uit Soesterberg

Voorafgaande aan de vergadering diende een groep bezorgde inwoners van Soesterberg digitaal een petitie in die in een paar dagen tijd 950 handtekeningen opleverde. Daarin spraken die bewoners zich uit tegen het nieuwe AZC.

Zij wilden de gemeente houden aan een belofte uit 2017. Het gebied zou worden ‘’teruggegeven aan de natuur’’ in het kader van het plan Hart van de Heuvelrug. Maar de uitvoering van dat plan wil maar niet vlotten. En dat hangt weer samen met het feit dat de ontwikkeling bij de Willem Arntsz Hoeve fikse vertraging heeft opgelopen.

Daardoor liggen ook de groene initiatieven in dit plan voorlopig stil. En dat biedt nu dus de ruimte voor een tijdelijke andere invulling.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie