Flamencogitarist en componist Jeff Heijne.
Flamencogitarist en componist Jeff Heijne. Foto: Peter Lodder

Vier intieme concerten in het Beauforthuis

4 februari 2022 om 14:29 Overig

Flamencogitarist en componist Jeff Heijne richtte het platform Intieme Concerten op. Zo wil hij musici en muziekliefhebbers in deze moeilijke tijden een hart onder de riem steken. De try-out vindt plaats in het Beauforthuis met vier concerten, variërend van flamenco, klassiek en jazz tot Braziliaanse muziek.  

door Machiel Coehorst

Austerlitz - Hoe kwam Heijne op het idee voor dit platform? ,,De concertwereld is niet heel flexibel gebleken in tijden van corona. Als wij iets boeken, denken we vaak een jaar of langer vooruit. Als er dan opeens een maatregel komt, verschuiven we het optreden naar een jaar later. Zo zijn we constant in de toekomst aan het plannen. Maar het is juist belangrijk om snel te kunnen schakelen. Daarom organiseer ik deze concerten. Het zijn kleinschalige concerten, duo of solo, voor een man of vijftig. Het publiek zit slechts een paar meter verwijderd van de artiest. De meerwaarde hiervan is dat je van dichtbij kunt zien wat de vingers van de muzikant precies doen. Ook kun je alle nuances die een instrument zonder versterking produceert goed waarnemen. Het is heel puur. Na de try-out gaan we kijken of deze formule houdbaar is. Dan gaan we het eventueel op grotere schaal uitrollen.”

Zelf treedt Heijne op met danseres Conchita Boon. ,,Conchita Boon is een heel jonge danseres en extreem getalenteerd. Ze is van Indonesische afkomst, maar ziet er wel Spaans uit. We werken nu zo’n vier of vijf jaar samen. Zij houdt ervan om uit de typische flamenco te breken en integreert moderne en klassieke dans in haar voorstelling. Ze improviseert veel op het podium. De meeste flamencodanseressen houden zich aan een vaste structuur. Na een tijdje vind ik dat niet heel inspirerend meer. Ik heb de composities geschreven waar zij de choreografie op maakt.”

VIER OPTREDENS

De try-out in het Beauforthuis bestaat uit deze vier optredens:

vrijdag 11 februari 19.45 uur: Flamenco CAMBIO
Jeff Heijne - gitaar & Conchita - dans, uitverkocht. Extra concert: zondag 20 februari 19.45 uur.

Intrigerende dans en contrastrijke gitaarmuziek komen samen in deze voorstelling. Met zelfbedachte choreografieën en composities vertellen Jeff en Conchita persoonlijke verhalen over geboorte, dood, eenzaamheid, liefde en de natuur. De muzikale inspiratie halen ze uit de flamenco, maar ook uit klassieke muziek, jazz en wereldmuziek.

vrijdag 25 februari 20.15 uur: Duo Lind’n Kelder ‘ZBOP’
Johan van der Linden (saxofoon) en Henry Kelder (piano)

Het duo brengt hedendaagse muziek in een klassieke setting, maar zonder de beperking van het hokjesdenken. Vanavond werken van hun album ZBOP! dat speciaal voor hen geschreven is. Een spannende combinatie van rock, improvisatie en tonale, eigentijdse muziek.

zaterdag 12 maart 20.15 uur: Duo Serenissima
Elisabeth Hetherington, zang en David Mackor, luit

Duo Serenissima werd in 2015 opgericht door de Canadese sopraan Elisabeth Hetherington en de Nederlandse luitist David Mackor. Ze zijn gespecialiseerd in muziek uit de zestiende en zeventiende eeuw. Hun repertoire varieert van Engelse luitliederen en Italiaanse monodie tot Venetiaanse opera. Duo Serenissima trad vanaf 2016 meerdere keren op tijdens het Festival Oude Muziek in Utrecht. 

Vrijdag 18 maart 20.15 uur: Klassiek meets Braziliaanse Choro
Maripepa Contreras & Elizabeth Fadel (hobo & piano)

Een niet alledaagse combinatie: klassieke en Braziliaanse muziek. Choro is de naam voor deze stijl. Aanvankelijk stond Choro voor de Braziliaanse manier waarop Europese muziek, zoals walsen, polka’s en tango’s, werd gespeeld door de straatbandjes aan het eind van de vorige eeuw in Rio.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie