Afbeelding
gemeente Zeist

De week van de burgemeester van Zeist: Formidabele inzet

13 april 2022 om 18:41 Overig

ZEIST Maandag 4 april informeren twee medewerkers mij over de werving en aanstelling van een nieuwe kinderburgemeester. 

In september loopt de ambtsperiode van Sebastian af; dan vindt de installatie van zijn opvolger door de gemeenteraad plaats. Ook overleg ik met een medewerker van het kabinet van de commissaris van de Koning in de provincie Utrecht. Binnenkort is er een ontmoeting tussen de commissaris en de Utrechtse burgemeesters. We stemmen ter voorbereiding enkele zaken af. Het is een eerste fysieke ontmoeting in deze samenstelling sinds tweeënhalf jaar.

’s Middags neem ik deel aan regionaal en landelijk afstemmingsoverleg over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne: leefgeld, woonvergoeding, onderwijs en opvangcapaciteit. Dit veelzijdige werk is in urgente ontwikkeling voor mensen die in ernstige nood verkeren.

Dinsdag komt het gemeentelijk kernteam Oekraïne bijeen. In Zeist zijn per 5 april negentig opvangplekken beschikbaar, waarvan er vijfenzeventig bezet zijn. Daarnaast zijn bijna zestig vluchtelingen bij particulieren gehuisvest. Samenleving en gemeente zetten zich formidabel in om dit kwetsbare werk goed te doen.

In het college van B en W nemen we besluiten over de opvang van vluchtelingen uit andere landen, op Kamp van Zeist. Ook stemmen we in met een principeverzoek van woningbouw aan de Oude Arnhemseweg en aan de Utrechtseweg 119. Rond het middaguur bezoeken we Camp New Amsterdam in Huis ter Heide. Met kazernecommandant Geert Jan Verkoeijen en zijn staf overleggen wij over diverse ontwikkelingen op en rondom het militair terrein. Mobiliteit en ontsluiting, de ecologische corridor dwars over het terrein en de opvang van Afghaanse evacués op het Walaardt Sacré Kamp komen ter sprake. Ook spreken we over de Vuelta en veiligheid. ’s Avonds komt de agendacommissie van de nieuwe gemeenteraad bijeen. 

Woensdag praten medewerkers mij bij over de voorbereiding van de bouw van een vernieuwde brandweerkazerne in Den Dolder. Bezwaar- en vastgoedprocedures vragen tijd en geduld. Het project vordert gestaag. Het dagelijks bestuur van het netwerk van een vijftigtal middelgrote gemeenten komt digitaal bijeen. We bereiden twee landelijke bijeenkomsten voor bestemd voor de nieuwe colleges van B en W. Het doel is met elkaar kennis te maken en de inhoudelijke thema’s voor de nieuwe raadsperiode te bepalen. ’s Avonds neem ik afscheid van de voorzitter van de Rekenkamer Zeist, Robert Elenbaas. Tim ’S Jongers houdt een inspirerende lezing over het bij elkaar brengen van de systeemwereld en leefwereld van burgers.

Donderdag ontmoeten de leden van het Platform Utrechtse Buitenplaatsen elkaar op het landgoed Oostbroek in De Bilt. We praten over de maatschappelijke opgaven, cultuur, natuur en ondernemerschap.
Vrijdag werk ik aan vluchtelingenopvang, veiligheid en voorbereiding van volgende week.
In het weekend geniet ik in de serie Slotconcerten van Tim Kliphuis Sextet; het betoverende The Five Elements en het hoopvolle lied Morgen raken mij.

Koos Janssen
Voor reactie: jjlm.janssen@zeist.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie