Zeist was al eerder in beeld bij demonstraties. Deze foto is eerder dit jaar gemaakt aan de Utrechtseweg in Zeist.
Zeist was al eerder in beeld bij demonstraties. Deze foto is eerder dit jaar gemaakt aan de Utrechtseweg in Zeist. Carolien Paasman

Deelnemers staan vandaag voor de deur bij hun pensioenfonds PFZW in Zeist

Overig

ZEIST Pensioendeelnemers aangesloten bij Pensioenfonds Zorg & Welzijn (PFZW) verenigen zich samen met maatschappelijke organisaties in een protestactie, vandaag, op de internationale Dag van de aarde bij PFZW. De protestactie ‘Too little, too late’ richt zich tegen het besluit dat PFZW in fossiele bedrijven blijft beleggen.

Pensioendeelnemers uit verschillende sectoren komen vrijdag aan het woord om hun pensioenfonds op te roepen andere keuzes te maken. Anne Roosendaal (arts) geeft aan: “Ik help iedere zomer patiënten door warmere en langere hittegolven heen die verergeren door klimaatverandering, terwijl tegelijkertijd mijn pensioengeld het probleem mede verergert. Door te beleggen in bedrijven die klimaatverandering veroorzaken, beleggen ze in het zieker maken van mijn patiënten”.


OLIE, KOLEN EN GAS Het pensioenfonds voor mensen werkzaam in de zorg & welzijnssector belegt ruim 4 miljard in fossiele bedrijven en besloot in februari deze bedrijven nog twee jaar de tijd te geven om aan te tonen dat ze een overtuigende strategie hebben voor een omschakeling van fossiele- naar hernieuwbare energie. De fossiele bedrijven waarin het fonds belegt zijn echter voor ruim 90% afhankelijk van olie,- kolen en gas. Thomas Lamers, pensioendeelnemer vanuit de theatersector schreef al eerder een open brief aan het fonds: “Het is onrealistisch te denken dat fossiele bedrijven tijdig gaan omschakelen omdat hun businesscase op het tegenovergestelde is gestoeld. Daarnaast spreken de uitbreidingsplannen van fossiele bedrijven voor zich.”


PARIJSAKKOORD Het IPCC-rapport dat in april uitkwam, benadrukt dat financiële stromen moeten verschuiven van fossiele energie naar hernieuwbare energie om binnen de 1,5 graad doelstelling van het Parijsakkoord te kunnen blijven, de grens die als de uiterste veilige grens wordt gezien. Met de huidige koers stevenen we volgens het rapport af op 3,2 graden opwarming. De wetenschappers van IPCC stellen dat er wereldwijd genoeg geld beschikbaar is voor de energietransitie, maar dat de huidige investeringen in schone energie 3 tot 6 keer te laag zijn om de opwarming van de aarde tot 1,5 graad te beperken. Lieke Weima, als predikant aangesloten bij PFZW, spreekt vrijdag over de wereldwijde groeiende aantallen klimaatslachtoffers. ‘Ik preek zondags over naastenliefde als de kern van het geloof, maar intussen draag ik er met mijn pensioenopbouw aan bij dat levens worden verwoest door klimaatverandering. Dat moet anders.’


SAMENWERKING Met het protest willen pensioendeelnemers en aangesloten organisaties duidelijk maken dat er draagvlak is voor een duurzamer pensioenbeleid. Zij vragen PFZW om het huidige beleid met urgentie te veranderen. Organisaties als Zorg voor Klimaat, Groen Pensioen, Christian Climate Action, Cordaid, Fossielvrij NL, Greenpeace en Extinction Rebellion trekken voor deze actie op met pensioendeelnemers. “Samenwerken zorgt voor de meeste impact. Dat maakt deze actie daarom ook zo sterk.”
 

advertentie
Afbeelding
Ruim driehonderd jeugdige atleten in Zeist 1 uur geleden
Afbeelding
UITZeist! blikt vooruit op culturele zomer in Zeist 2 uur geleden
Afbeelding
Gedicht voor nieuwe Geiserhof in Zeist 14 uur geleden
Afbeelding
Schoolplein VSO Meerklank feestelijk geopend 18 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Zeist plaatst 150ste laadpaal 20 uur geleden
Afbeelding
Karin van Minnen uit Zeist bouwt mee aan exoskelet 20 uur geleden
Afbeelding
Steynlaan Zeist transformeert: appartementen en studio’s van maximale hoogte gisteren