Freeke Klerekoper en Margo Gielkens hebben zin in de expostie.
Freeke Klerekoper en Margo Gielkens hebben zin in de expostie. Freeke Klerekoper

Eindelijk weer samen exposeren

28 april 2022 om 08:00 Overig

DEN DOLDER Freeke Klerekoper en Margo Gielkens ontmoetten elkaar jaren geleden bij een tentoonstelling en hadden meteen een natuurlijke klik. Freeke, die destijds een eigen galerie in Warns in Friesland had, nodigde Margo uit om samen met haar te exposeren. Dat beviel beide vrouwen goed. In 2019 verhuisde Freeke echter naar Kampen en had daar geen galerie meer. Aan samen exposeren kwam een einde.

Adriënne Nijssen

Toch wilden de twee vrouwen graag weer samen een tentoonstelling organiseren. Margo, die in Zeist woont, kwam op het idee om bij P’Arts te exposeren. ,,Ik had gehoord dat de Gehoorzaal, de galerie van P’Arts, tegenwoordig ook aan buitenstaanders verhuurd wordt en Freeke vind het fijn om iets met kunst te organiseren. ,,We willen het monumentaal opzetten. Ik vind het mooi als schilderijen, beeldhouwen en sieraden bij elkaar komen op een expositie. We vullen elkaar mooi aan,” zegt Freeke.

KUNSTZINNIGE THERAPIE

Margo maakt beelden van steen en schilderijen. ,,Met klei maak ik beelden die in mij leven. In het brons krijgen ze hun uiteindelijke vorm. Gemaakt met passie. Ook bij het schilderen gaat het erom de verbinding aan te gaan met licht en donker, de kleur en de vorm. Daarnaast maak ik gedichten. Bij het schrijven van mijn teksten en gedichten, zoek ik naar de klankkleur van mijn woorden,” vertelt ze. Margo heeft bij de GGZ gewerkt. ,,Wat ik belangrijk vond was om niet alleen verbaal met mensen bezig te zijn, zodat ze niet met een vol hoofd naar buiten gingen. Daarom heb ik een opleiding biografisch counceling gedaan. Biografisch werken kan men omschrijven als een persoonlijk onderzoek van het levensverhaal. Daarbij zijn twee of meer mensen betrokken, waarvan een als begeleider, coach of biografisch counselor optreedt. Ik ben sinds kort aangesloten bij Kunstkring BeeKk in Den Bilt. Daarnaast publiceert de Nationale Associatie voor Beeldend Kunstenaars (NABK) in hun jaarboek jaarlijks twee pagina’s over mijn kunst.”

VERFIJNDE DETAILS

Al jaren is beeldende kunst en werken met haar handen de grote passie van Freeke. ,,De drang om me creatief te uiten begon vroeg en keramiek bood mij toen de gelegenheid mijn creativiteit vorm te geven. Lessen bij onder andere de Kunst Academie te Utrecht gaven de nodige ondersteuning. Toen ik in 2001 in Warns belandde ontstond een nieuw rust of misschien wel een nieuwe onrust om intensief toe te geven aan de behoefte om beeldend te scheppen,” zegt ze. Freeke werkt telkens met andere materialen. ,,Bij bronzen beelden begin ik met het modelleren van een ruw blok was en daarna het aanbrengen van verfijnde details en vervolgens het overleg met en de aansturing van de bronsgieterij. Ook keramiek geeft zeer veel mogelijkheden voor creatieve vormgeving.” Op de expositie zijn beelden van hout, steen en brons te zien. Zowel figuratief als abstract met een spel van licht en donker, kleur en vorm.

Voor beide vrouwen is het de eerste grote expositie na corona. ‘,,We hopen dat er veel gezellige mensen komen en vooral dat er een prettige sfeer hangt en dat mensen het ook fijn vinden om mooie kunst te zien,” zeggen de dames.

De expositie van Freeke en Margo is te zien in de P’Arts galerie ‘De Gehoorzaal’ op zaterdag 30 april en zondag 1 mei van 11.00 tot 17.00 uur. Navigatieadres is Vijverhof 41 in Den Dolder. De toegang is gratis en er is voldoende parkeergelegenheid.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie