Afbeelding

Provincie Utrecht onderzoekt locaties voor windmolens

16 februari 2023 om 21:08 Overig

UTRECHT / ZEIST De provincie Utrecht en gemeenten hebben in enkele akkoorden afgesproken energie op te wekken met zonnepanelen én windmolens. Windenergie is nodig om de kosten laag te houden maar ook om het energienet beter te benutten. De verhouding tussen zonnepanelen en windmolens raakt in de provincie Utrecht echter uit balans. Hierdoor kan de levering van energie steeds moeilijker worden. Provincie Utrecht wil daarom weten waar in de provincie windenergie kan worden opgewekt. 

Daarvoor zijn Milieu Effect Rapportages nodig. Deze onderzoeken worden door een onafhankelijk bureau opgesteld. Eerst wordt in een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) vastgesteld welke milieueffecten onderzocht worden, hoe en voor welke gebieden. Deze notitie ligt vanaf donderdag 23 februari 2023 tot en met woensdag 5 april 2023 ter inzage bi de provincie. Het is mogelijk om te reageren met een zienswijze, die kan leiden tot aanpassingen in de definitieve uitvoering van de milieuonderzoeken. 

De rapportage schept duidelijkheid voor gemeenten, inwoners en bedrijven. Het geeft inzicht in de milieugevolgen op het gebied van geluid, gezondheid, natuur en vele andere onderwerpen. Deze kennis van de gebieden is nodig om keuzes te kunnen maken én om de gezamenlijk afgesproken doelstellingen in 2030 te kunnen halen.
De provincie Utrecht wil dat windmolens minimaal voor 50% in bezit komen van de lokale gemeenschap. Gemeenten en inwoners bepalen dan zelf wat er met de opbrengsten van de windmolen gedaan wordt. De provincie gaat in gesprek met gemeenten en regionale partijen om te vernemen welke randvoorwaarden voor hen van belang zijn, zoals bijvoorbeeld het tegengaan van energiearmoede of de uitwerking van het uitgangspunt van 50% lokaal eigenaarschap. Er komt ook een enquête onder inwoners.

Al deze informatie samen zorgt ervoor dat eind 2023 / begin 2024 een keuze gemaakt kan worden over randvoorwaarden en locaties voor windenergie. Ook deze stukken komen ter inzage te liggen en daar kan iedereen op reageren. Provincie of gemeenten kunnen daarna de uitkomsten van de milieuonderzoeken gebruiken voor de lokale participatie. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie