Afbeelding
Foto door Anthony Shkraba via Pexels

Vier tips voor het afsluiten van een persoonlijke lening

3 januari 2022 om 09:24 Partnercontent

Velen van ons merken dat we op een bepaald moment in ons leven een banklening moeten aanvragen. Het kan zijn om een noodzakelijke aankoop te financieren, iets onverwachts te betalen of meerdere schulden te beheren. Zo moeten veel Nederlanders een hypotheek afsluiten voor het kopen van een woning bijvoorbeeld. In andere gevallen kun je gebruik maken van een persoonlijke lening, wat niet duur hoeft te zijn om af te sluiten. Dit is al helemaal het geval als je gebruik maakt van de onderstaande tips om ervoor te zorgen dat je zo goedkoop mogelijk geld leent. 

Vergelijk de opties

Bij het aanvragen van een lening, of welk ander financieel product dan ook, is het van vitaal belang om te vergelijken wat er op de markt is om een deal te vinden die bij je past. Wanneer je leningen vergelijkt, is het belangrijk om te kijken naar de leentarieven en de totale kosten voor het bedrag dat je moet lenen van alle leningaanbieders op de markt, wat je kunt doen door meer dan één vergelijkingssite te gebruiken. Kijk overigens niet alleen naar de kosten, maar let ook zeker op de voorwaarden van de persoonlijke leningen. 

Bepaal hoeveel je moet lenen

Om de beste deal voor een persoonlijke lening te krijgen, moet je je eerst afvragen waarom je het geld nodig hebt, hoeveel je moet lenen en hoe lang je wilt doen over het terugbetalen van de lening. Dit zal je helpen wanneer je tarieven vergelijkt en bekijkt hoeveel verschillende kredietverstrekkers je in rekening brengen voor het lenen van hetzelfde bedrag. Als je spaargeld hebt, is het de moeite waard om na te denken over de vraag of je een deel ervan kunt gebruiken voor wat je ook moet betalen, want hoe kleiner het bedrag dat je leent, hoe minder je uiteindelijk aan rente betaalt. Bewaar wel wat van je spaargeld als buffer

Kies je rentepercentage

Een vaste rente op je persoonlijke lening zorgt ervoor dat je maandlasten gedurende de hele looptijd gelijk blijven. Je hebt hierdoor dus duidelijkheid over hoeveel geld je elke maand moet betalen aan de kredietverstrekker. Dit betekent dat zelfs als de rente over de hele markt stijgt, de rente op je lening ongewijzigd blijft, wat het gemakkelijker maakt om te budgetteren en je aflossingen op peil te houden. Hoewel de meeste beschikbare ongedekte leningen vaste rentetarieven hebben, is het altijd belangrijk om de kleine lettertjes te lezen om vervelende verrassingen te voorkomen. 

Leen zo kort mogelijk

Een belangrijke overweging bij het afsluiten van een persoonlijke lening is hoe lang je erover doet om deze terug te betalen. Dit is de zogenaamde leentermijn. Hoe langer de looptijd van de lening, hoe meer je in totaal aan rente betaalt, maar een langere looptijd betekent ook dat je maandelijkse aflossingen lager en dus betaalbaarder zijn. Je moet een evenwicht vinden tussen het zo snel mogelijk aflossen van je lening en het hebben van beheersbare terugbetalingen. Op deze manier zul je geld kunnen besparen bij het afsluiten van je persoonlijke lening. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie